Večer baštine u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica /FOTO/

U pleterničkoj Knjižnici i čitaonici obilježen je Mjesec knjige u sklopu koje je manifestacije naglasak bio na bećarcu koji je krajem 2011. godine upisan u popis nematerijalne kulturne baštine. Pleterničani se ponose bećarcem jer će se po njemu nazvati i trg koji je trenutno u izgradnji, a kroz bećarac su ispjevane mnoge pjesme i napjevi koji su kao takvi jedinstveni na ovim prostorima.

Na početku zanimljive kulturne večeri, kako ju je ona nazvala “Večer baštine” gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić obratila se nazočnima i osvrnula se kako mnogi niti ne znaju o bogatstvu i brojnim znamenitostima koja su oko nas, u našoj neposrednoj blizini.

-Djeca nam neznanju za brojne znamenitosti, a putuju uokolo upoznavati se u neka druga mjesta. Mi se imamo na našem području čime ponositi jer imamo toliko toga kao i ljude koji čuvaju i arhiviraju arhivsku građu vezanu za povijest našeg kraja i vjerujem da će doći vrijeme da će se i ta baština moći prikazati ovdje u prostoru naše knjižnice i čitaonice. 2011. godine kada je Pleternica kretala u nekakve prve korake vezane za turizam. Tako smo u razgovoru s našim turističkim vodičem Vladimirom Štibrićem došli smo na ideju da zaštitimo naziv Muzeja bećarca. Tada još nismo bili svjesni kakav korak smo napravili jer smo mi prvi i jedini grad u hrvatskoj koji je zaštitio naziv Muzeja bećarca. On je sada u izgradnji kao jedan interaktivni muzej ali taj muzej neće živjeti ako mi ne budemo živjeli s njim, zato danas izuzetna zahvala svima koji njegujete bećarac. I mi kao grad Pleternica odlučili smo se da bećarac bude jedan temelj razvoja turizma na našem području – rekla je gradonačelnica Jozić.

Malo iznenađenje, izvan protokola bio je dolazak Juliana McDonnellom najboljim londonskim turističkim vodičem, o kojem smo pisali, koji snima film na više lokacija Pleternice.

U toj više nego ugodnoj Večeri baštine, između ostalog, naglasak na bogatstvo tradicije dao je i Vladimir Štibrić koji je istakao kako Pleternica postaje središte bećarca sa svojim multimedijskim muzejom te da će se bećarce otkrivati i zapisivati za potrebe antropološkog društva u Beču i koji se danas proširio do Kalifornije.

U programu su nastupili i o zanimljivim temama progovorili, ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternica Franjo Novak, direktorica Poduzetničkog centra Pleternice Marija Šarić dok su se KUD Orljava iz Pleternice i KUD Svilenka iz Buka pobrinuli za glazbene točke.

Bila je i prigoda pogledati dokumentarni film o bećarcu za koji je svoj veliki obol dao, kako bi ugledao svjetlo dana, zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić. U nastavku večeri običaje i nikad dovoljno ne ispričane priče o običajima i bećarcu dočarali su Vesna Valentić i Rotar Ivo predstavili su običaje i priče.

Na svojstven i “masniji” način Kata Lutkemeier-Mica obratila riječju i pjesmom kroz bećarac, bez imalo sustezanja, na čemu se ne smije nimalo zamjeriti.

Foto: Marko Krstanović 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
0 Comment