Vatrogasci na ponos mjesta zbog suradnje, ulaganja i odgoja podmlatka /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

VELIKA – Nastavljamo suradnju s TZ Velike i udrugama na području naše općine, a manifestacije „Vinkovo“, smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“  i „Najduži stol u Hrvata“u organizaciji TZ Velike, Udruge Veličanka i KUD-a Ivan Goran Kovačić.nezaobilazni su događaji u kalendarima ovdašnjih žitelja – istakla je u izvješću o radu na 124. skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika njegova tajnica Zorica Adžić i dodala da su ih posjetili  učenici 2. razreda OŠ Ivan Goran Kovačić iz Velike nakon čega se više od pola razreda upisalo se u vatrogasce.

U vatrogasnom domu instalirali su kotlovnicu, te nabavili osobnu i skupnu zaštitne opreme u vrijednosti 90 tisuća kuna(izolacijski aparati, čizme, odijela za šumske požare, intervencijska odijela, rukavice, radio-stanicama i 27 garderobnih ormara).

-Imali smo 26 vatrogasnih intervencija i 86 ostalih događaja(27 sahrana, osiguranja, osposobljavanja i vježbe, prijevoz vode, skidanje gnijezda stršljena itd) – kazala je u nastavku tajnica Adžić izrazivši ponos zbog sudjelovanja  u gašenju požara na obali tijekom ljeta ljudstvom i tehnikom u jednoj redovnoj i dvije izvanredne dislokacije.

Strukturu DVD Velika sada čini 40 operativnih,16 izvršujućih, 7 pričuvnih i 6 počasnih članova, zatim 10 pripravnika i 53 člana vatrogasne mladeži što je ukupno  132 člana pri čemu je prosječna starost operativnog članstva  30, a ukupnog članstva (bez mladeži i pripravnika) 38 godina. Redovno sufinanciranje općine Velika omogućilo je nesmetan rad i aktivnosti ovom društvu,a suradnja sa načelnikom općine i Općinskim vijećem je izuzetno kvalitetna na svim razinama.

Predsjednik Ante Adžić u prijedlogu plana rada istakao je nastavak ulaganja u opremu, vozila,obuku i rad sa mladima,a prihvaćena su sva izvješća i planovi.

-Mi respektiramo vaša odricanja za vatrogastvo, a uz dobru organiziranost ključno je voditi brigu o mladima i osposobljavanju radi očuvanja ljudskog potencijala- kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović. Rad skupa pozdravili su Josip Svoboda, zapovjednik VZ Požeštine, Zdenko Mautner, zapovjednik JVP Požega, Šime Miletić, predsjednik VZ grada Požege i drugi.

-Vidljiva je dobra organiziranost društva i povezanost sa udrugama i ovom sredinom- istakao je velički načelnik Vlado Boban s kojim je bio zamjenik Ivica Potočanac i predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović. Najavio je kandidaturu energetske obnove vatrogasnog doma.

-Ovdje je prisutan kontinuitet u radu dugi niz godina što je vidljivo u preventivi, organizaciji, obuci i uključenosti u aktivnosti sredine-rekao je predsjednik VZ županije Željko Petrović i pohvalio udio Veličana na jadranskim dislokacijama.  

Spomenicu za 30 godina rada  primili su Dražen Šnajder i Damir Hakštok, za za 10 godina  Marinko Piščević, vatrogasnu srebrnu plamenica Dejan Matijević,vatrogasnu brončanu plamenicu Josip Terzić i Marko Šostić, zatim brončanu medalju Mijo Dalić,Robert Perašinić,Edi Šostić,Marko Perčinić,Hrvoje Štiglić i Filip Feglaj.

Prizanja za položen ispit za zvanje vatrogasac prve klase su preuzeli Ivica Buturac, Ivan Vištica, Marko Valenta, Luka Štiglić i Antun Štiglić, te za stjecanje zvanja počasni časnik Antun Nemet. Dodijeljene su i diplome za stjecanje zvanja i specijalnosti, te zahvalnice za suradnju općini Velika, TZ te općine i NK Papuk.

Nakon skupštine rijekom zajedničkog druženja nastupio je sastav „Prestige band“ iz Požege.

/Foto: D. Mirković/

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88