Vatrogasci na misnom slavlju u čast svoga zaštitnika

Autor: DK

DSC_6880 (Small)POŽEGA Današnji blagdan svetog Florijana posebno je svečan za vatrogasce čiji je on zaštitnik i kome se vatrogasci utječu tražeći od njega pomoć u svim situacijama koje su kritične pri izvršavanju i onih najtežih zadaća.

Posebno je bilo svečano na rano jutarnjem misnom slavlju u Požeškoj katedrali koje je predvodio katedraalni župnik vlč. Ivica Žuljević na kojem su među ostalim vjernicima nazočili brojni vatrogasci odjeveni u svečane odore koje mnogi sa ponosom nose.

Nakon misnog slavlja predstavnici vatrogasaca su položili vijence za sve svoje poginule članove kod spomenika poginulim braniteljima 123. brigade.

Podsjetimo sveti Florijan je živio u tadašnjoj rimskoj pokrajini Noricum, današnjoj Austriji, u III. stoljeću poslije Krista, za vrijeme vladavine rimskog cara Dioklecijana (243. – 316.). Bio je rimski časnik, kao legionar vjerojatno u službi vatrogastva. U svim pokrajinama Rimskog carstva su pri legijama bile ustojene i vatrogasne postrojbe. Legenda kaže da je sv. Florijan bio vatreni pobornik kršćanske vjere, baš u doba žestokih progona kršćana po naredbi cara Dioklecijana. Živio je u gradu Lauriacumu, današnjem Enns-Lorchu, pokraj Linza. Braneći svojom čašću i vjerom braću kršćane, koji su bili progonjeni, utamničeni i do smrti mučeni, s ponosom je priznao progoniteljima da je gorljivi kršćanin. Naređeno je da mu se veže mlinski kamen oko vrata i baci u rijeku Enns.

Da je čašćen i poštovan sv. Florijan govori i činjenica da je u Požegi kip njemu u čast postavljen na pročelju zgrade Općinskog suda u Požegi, a njemu u čast je imenovana i jedna ulica koja vodi od Trga sv. Trojstva preko Cehovske ulice prema Kamenitim vratima i ta  nosi ime ulica sv. Florijana.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »