Uzoriti požeški vinski kardinal Vlado Bauer u posjeti Crnoj Gori: Crnogorci slave običaje krštenja mošta /FOTO/

PODGORICA / CETINJE – Jedan od pravih turističkih brandova, a to su martinjski običaji krštenja mošta, Martinje i stari, satirični ceremonijal vinskog kardinala Vladimira Bauera, probio se proteklih godina i po jadranskim destinacijama, a našao je poklonike i u Crnoj Gori. Tako je ekipa Požežana, predvođena vinskim kardinalom Bauerom i ministranticom Ivankom Dodiković, oduševila Crnu Goru, s dvije priredbe, u Podgorici i na Cetinju.

Vinska kuća Krgović, u svojoj klijeti i vinskom podrumu u vinogradu s desetak hektara crnog sortimenta priredila je po prvi puta krštenje mošta o Martinju. Krstio se mošt Vranac Arhonta, poznatog crnog sortimenta crnogorskog vinogorja, za koje mnogi misle da je malo, no i tamo ima lijepih i velikih vinograda. Crna Gora ima i najveći vinograd u Europi, jer se plantaža kombinata 13. juli prostire na 2.310 ha vinograda u komadu i proizvodi 20 milijuna boca vina, preko 60% poznatog Vranca. Uz velike, nekada kombinatske vinograde iz socijalizma bilježe čak 111 porodičnih vinarija sa sve značajnijom proizvodnjom vina. Crnogorska vina dobivaju i prestižne nagrade na natjecanjima po Europi, no i dalje su pretežno crna ili crvena vina, a bijeli sortiment polako ulazi u uzgajanje.

Stoga je tamo naša Kutjevačka graševina dobro poznata i cijenjena uvozna kapljica. Upravo na Cetinju, kod domaćina, Branislava Banje Kaluđerovića i Edina Tuzovića,  predstavnika Kutjeva d.d. u Crnoj Gori, održano je Martinje i krštenje kutjevačke Graševine. Krštenju mošta nazočio je i Veseljko Grubišić, veleposlanik RH U Crnoj Gori, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i veliki broj članova Vinske udruge Ljubitelji vina.

Domaći cetinjski portal o tom događaju izvijestio je: – Proslava Martinjskih dana održana je u restoranu Belveder na Cetinju. Krštenje kutjevačke Graševine obavio je vinski kardinal Vladimir Bauer, a samu ceremoniju uveselili su TS Kutjevački tamburaši. Ovim činom proslavljen je završetak radova u vinogradima. Kako nijedno krštenje ne može da prođe bez kuma, ta čast posthumno je pripala Marku Milanovom Martinoviću, a kumovnica je uručena njegovom sinu Draganu. Martinje je dan kada se njeguje tradicionalni običaj simboličnog prevođenja mošta u mlado vino“.

0 Comment