Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Uzoriti požeški vinski kardinal Vlado Bauer u posjeti Crnoj Gori: Crnogorci slave običaje krštenja mošta /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: V.P.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Uzoriti požeški vinski kardinal Vlado Bauer u posjeti Crnoj Gori: Crnogorci slave običaje krštenja mošta /FOTO/ Požega.eu | Uzoriti požeški vinski kardinal Vlado Bauer u posjeti Crnoj Gori: Crnogorci slave običaje krštenja mošta /FOTO/

PRIJE 6 GODINA
TEKST: V.P.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

PODGORICA / CETINJE – Jedan od pravih turističkih brandova, a to su martinjski običaji krštenja mošta, Martinje i stari, satirični ceremonijal vinskog kardinala Vladimira Bauera, probio se proteklih godina i po jadranskim destinacijama, a našao je poklonike i u Crnoj Gori. Tako je ekipa Požežana, predvođena vinskim kardinalom Bauerom i ministranticom Ivankom Dodiković, oduševila Crnu Goru, s dvije priredbe, u Podgorici i na Cetinju.

Vinska kuća Krgović, u svojoj klijeti i vinskom podrumu u vinogradu s desetak hektara crnog sortimenta priredila je po prvi puta krštenje mošta o Martinju. Krstio se mošt Vranac Arhonta, poznatog crnog sortimenta crnogorskog vinogorja, za koje mnogi misle da je malo, no i tamo ima lijepih i velikih vinograda. Crna Gora ima i najveći vinograd u Europi, jer se plantaža kombinata 13. juli prostire na 2.310 ha vinograda u komadu i proizvodi 20 milijuna boca vina, preko 60% poznatog Vranca. Uz velike, nekada kombinatske vinograde iz socijalizma bilježe čak 111 porodičnih vinarija sa sve značajnijom proizvodnjom vina. Crnogorska vina dobivaju i prestižne nagrade na natjecanjima po Europi, no i dalje su pretežno crna ili crvena vina, a bijeli sortiment polako ulazi u uzgajanje.

Stoga je tamo naša Kutjevačka graševina dobro poznata i cijenjena uvozna kapljica. Upravo na Cetinju, kod domaćina, Branislava Banje Kaluđerovića i Edina Tuzovića,  predstavnika Kutjeva d.d. u Crnoj Gori, održano je Martinje i krštenje kutjevačke Graševine. Krštenju mošta nazočio je i Veseljko Grubišić, veleposlanik RH U Crnoj Gori, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i veliki broj članova Vinske udruge Ljubitelji vina.

Domaći cetinjski portal o tom događaju izvijestio je: - Proslava Martinjskih dana održana je u restoranu Belveder na Cetinju. Krštenje kutjevačke Graševine obavio je vinski kardinal Vladimir Bauer, a samu ceremoniju uveselili su TS Kutjevački tamburaši. Ovim činom proslavljen je završetak radova u vinogradima. Kako nijedno krštenje ne može da prođe bez kuma, ta čast posthumno je pripala Marku Milanovom Martinoviću, a kumovnica je uručena njegovom sinu Draganu. Martinje je dan kada se njeguje tradicionalni običaj simboličnog prevođenja mošta u mlado vino“.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.