Uživajte u vlastitom vrtnom iskustvu: Kako izraditi vrtne elemente od greda i dasaka?

Autor: PROMO

Proljeće polako kuca na vrata, a samim time na dnevni red dolaze i vrtovi. Vrt je mjesto koje nerijetko okuplja obitelj i nudi im mjesto za brojne opuštajuće aktivnosti.

Kako bi se vrt pretvorio u mirnu obiteljsku oazu, potrebno ga je ipak malo urediti. Izradom različitih vrtnih elemenata obitelji se pruža jedinstveni kutak za boravak na otvorenom. Jednostavno oblikovan, elegantan te samostalno izrađen drveni namještaj postat će jedinstven ukras svakog vrta. Samostalno izrađen i ukrašen po vlastitom guštu uspješno će zamijeniti kupovinu gotovog seta vrtnog namještaja. 

No kako odabrati kvalitetan materijal za izradu vrtnih elemenata? Donosimo nekoliko stvari na koje svakako treba obratiti pozornost prilikom izrade vrtnih elementa od greda i dasaka. Za odabir najboljih materijala i podizanja izgleda i kvalitete svog vrta na višu razinu, posjetite Građu!

Kako odabrati odgovarajuće drvo?

Ponekad nešto toliko jednostavno može biti iznimno komplicirano. Naime, kako bi samostalno izradili kvalitetne vrtne elemente, odabir odgovarajuće vrste drveta je veoma važna stavka. Različiti vrtni elementi zahtijevat će drugačiju vrstu drveta kako bi bili kvalitetni i dugotrajni. Jednostavne elemente poput vrtnih stolova i klupa moguće je napraviti od različitih vrsta drveta. 

Najpopularnije rješenje koje se nameće je svakako bor, zbog prihvatljive cijene i dostupnosti. No, osim bora, vrtni namještaj često se izrađuje i od jelovine, hrasta, bukve i oraha. Treba imati na umu da se za kvalitetan namještaj koriste daske ili grede izrađene od punog drveta. 

Drvo je samo po sebi odličan građevinski materijal koji se koristi u razne namjene, ali potrebno ga je pravilo obraditi kako bi moglo ispuniti svoju svrhu. Osim obrade, važan element je i održavanje drveta kako bi bilo dugotrajnije i kvalitetnije. Različiti vremenski uvjeti utječu na trajnost i čistoću vrtnog namještaja i njegovo propadanje, pa je vrtni namještaj potrebno redovito održavati i čistiti.

Drvo zahtijeva odgovarajući alat

Za izradu vrtnih elemenata treba imati i pravi alat. Obrada drveta ne zahtijeva neke izvanredne vještine i tešku profesionalnu opremu. Sve što je potrebno za samostalnu izradu vrtnih elemenata je malo dobre volje i odgovarajući alat koji se može pronaći u većini garaža, podruma ili radiona. 

Ono što će svakako dobro doći su: čekić, bušilica, kutna brusilica, rezač, klasična pila i sl. Završna, tzv. fina obrada drvenog materijala (daske i grede) zahtjeva brusni papir kojim će vrtni elementi dobiti svoj prepoznatljiv i lijep izgled. Drveni vrtni namještaj može biti stabilan i kvalitetan, a njegovo uredno i pravilno  održavanje omogućit će njegovu dugotrajnost.

Samostalna izrada vrtnih elemenata – isplativa ili ne?

Potrebno je odabrati odgovarajući materijal, alat, imati dovoljno slobodnog vremena i prostor za izradu samostalnih vrtnih elemenata – no isplati li se to u konačnici?

Posljednjih godina samostalna izrada i ukrašavanje vrta postala je pravi hit – zato je odgovor – DA, isplati se! Prilikom kupovine gotovog vrtnog seta uskraćena je mogućnost odabira dezena, materijala, oblika i sl. Ovim načinom, svatko može barem na kratko vrijeme postati sam svoj majstor i tako izraditi jedinstveni komad vrtnog namještaja koji će se savršeno uklopiti u svaki vrt. Pri tome, originalnost i jedinstvenost je nešto čime se svaki vrt pretvara u zasebnu oazu mira i ljepote.

Više iz kategorije

 
blank

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek