Uz pucnje topova i postrojavanje povijesnih postrojbi proslava Dana grada Požege/FOTOGALERIJA/

Autor: S.P./D.K.

POŽEGA – Ulice grada Požege i ove su godine u prigodi Dana grada krasile su živopisne odore u kojima su ponosno koračali pripadnici raznih postrojbi iz 21 udruge koja čuva povijesnu baštinu koja im je ostavljena u naslijeđe. Pristigli su u Požegu pripadnici povijesnih postrojbi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije i Češke. koji su zajedno s domaćinima Povijesnom postrojbom “Trenkovi panduri” svečanim mimohodom požeškim ulicama i smotrom na Trgu sv. Terezije obilježili Grgurevo i sjećanje na slavni pobjednički boj Fra Luke Ibrišimovića Sokola.

U svečanom mimohodu i smotri uz domaćine, Povijesnu postrojbu Trenkovi panduri sudjelovala je još 21 postrojba- Gradska straža Požega, Gradska straža Bakar, Dubrovački trombonjeri, Zrinska garda Čakovec,Turopoljski banderij, Karlovačka građanska garda, Hrvatski Sokol Osijek, Hrvatski Sokol Vinkovci, Križevačka djevojačka straža, Keglevičeva straža, Kostel, Rapski samostreličari, Husari varaždinske županije, Počasni predsjednik Saveza Europskih vojni postrojbi iz Beča general-major Helmut A. J. Eberl, Burgergarde der Stadt Ravensburg 1830. e.V – Ravensburg (Njemačka), IG Jerome Bonarparte mit Suite – Jena (Njemačka ),Historishe Spielleutegruppe Jena e.V – Jena (Njemačka), KVH Pandursky pluk barona Franze von der Trencka – Novy Jičin (Češka), Hajdučka družina Mijat Tomić -Tomislavgrad, Varaždinska građanska garda, Đurđevački graničari Đuroki , Đurđevac, Kuburaško društvo, Petrovska pištola, Petrovsko, te Gospićka garda Vukovi, Gospić.

Na Trgu 123. brigade zajedno s predstavnicima Grada Požege, gradonačelnikom Darkom Puljašićem i njegovim zamjenicima položili su vijence, a vijenac je položen i kod spomenika Fra Luki Ibrišimoviću na Trgu sv. Terezije Avilske gdje je održana smotra. Prigodnim riječima goste koji su prikazali ljepotu i kolorit hrvatske vojne povijesti pozdravili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

-Dragi pripadnici povijesnih postrojbi, vi ste najbolji pokazatelj da narod koji ne poštuje svoju povijest nema budućnost. Zahvaljujem našim požeškim povijesnim postrojbama koje su organizirale ovaj vrijedni događaj, a hvala i svima vama koji ste nam došli u goste. Povijest je ono što čini Požegu, 330 godina je prošlo kako je Požega oslobođena turskog jarma, ali i danas, u Požežankama i Požežanima, u ponosim ljudima Slavonije gori volja za očuvanje slobode i želja za boljim životom. Pozivam vas da budete ambasadori centra Zlatne doline, grada Požege i da promičete ovo što ovdje imamo, a svoje sugrađane pozivam da zajedno volimo to što imamo za budućnost, za našu mladost za sve za što je vrijedno živjeti. Danas upravo slavimo dan kada su nas naši preci zadužili da se jednakom snagom i hrabrošću borimo na putu u još bolju budućnost – rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

/Foto: Marko Krstanović/

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88