Uz prihvaćanje Proračuna za 2016. godinu donesena i Odluku o kreditnom zaduženju

Autor: Požega Portal

POŽEGA –  Uz Proračun grada Požege za 2016. godinu koji je većinom glasova prihvaćen vijećnici su prihvatili i donijeli Odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 35 milijuna kuna.

Grad Požega dugoročno će se zadužiti u 2016. godini putem kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a namjera je ostvariti kapitalne  projekte među kojima su uređenje Trga sv. Terezije Avilske u vrijednosti od 12,5 milijuna kuna,  izgradnja  dječjeg vrtića u vrijednosti od 12 milijuna kuna, rekonstrukcija Gradskih bazena vrijedna 8,7 milijuna kuna te izgradnja i dodatna ulaganja u prometnice i mostove u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Kreditno zaduženje izazvalo je negodovanje kod vijećnika iz redova SDP-a.

-Nije trenutak za kreditno zaduženje i treba pogledati što takav kredit dugoročno znači. Naravno da se treba graditi ali moramo vidjeti postoje li i drugi izvori financiranja. Protiv smo tolikog zaduživanja – naglasio je SDP-ov vijećnik Ivan Čolak.

Zamjenik gradonačelnika Mario Pilon podsjetio je oporbene vijećnike da su se krediti dizali i u vrijeme prijašnje gradske vlasti.

-Mi smo imali opterećenje od 3,5 do 3,7 milijuna kuna godišnje po dva kredita. Kredit dignut 2003. godine završava ove godine, a kredit dignut 2006. godine završava 2019. godine. Zbog tog smo išli na poček od četiri godine. Ukoliko ovaj kredit bude odobren, po projekcijama koje imamo, opterećenje za slijedeću godinu, zajedno s preostalim kreditom iz 2006. godine iznosit će 2,6 milijuna kuna. Znači naši građani će u naredne četiri godine u vrijeme počeka plaćati 700 do 800 tisuća kuna manje no što do sad plaćaju. Kada krene otplata glavnice zajedno s kamatom u prve tri, četiri godine iznos će biti oko 4 milijuna. Nakon tog razdoblja padaju kamate i na završnoj godini iznos će biti 3,2 milijuna kuna. Kad se uzme prosjek u 15 godina iznos će biti kao i sad. Znači, građani neće plaćati više, a sredstva su za projekte koje ste i vi predlagali – rekao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon.

Na jučerašnjoj je sjednici Gradsko vijeće usvojilo i Proračun za 2016. godinu u iznosu od 121 milijun kuna. Povećanje proračunu u odnosu na ovogodišnji, najvećim je dijelom rezultat upravo planiranog  kreditnog zaduženje.  Iz točaka dnevnog reda odluka oko koje nije bilo prijepora i koja je jednoglasno usvojena, ( iako je vezana uz proračun koji  SDP-ovi vijećnici nisu prihvatili) bila je Odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i članova izabranih s liste birača zastupljenih u Gradskom vijeću.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: