Uz pokaznu vatrogasnu vježbu, svečanu sjednicu te dodjelu priznanja i odličja proslavljena 130. obljetnica DVD-a Pleternica /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Visoku 130. obljetnicu djelovanja proslavilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Pleternica. Proslava je obilježena uz svečanu sjednicu, dodjelu priznanja i odličja te pokaznu vatrogasnu vježbu u kojoj su vatrogasci stožernog društva sudjelovali i pripadajući DVD-ovi s područja grada Pleternice.

Između ostalih uz članove i rukovodstvo DVD-a Pleternica na svečanosti obilježavanja su bili požeško-slavonska županica Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, njen zamjenik Domagoj Katić, županijski vatrogasni zapovjednik i izaslanik glavnog vatrogasnog zapovjednika Marko Ašembrener i drugi.

-Obilježavamo godišnjicu najstarije organizirane organizacije u Pleternici koja kontinuirao radi 130 godina. Ovu obljetnicu organiziramo i između ostalogm da se prisjetimo svih onih koji su radili i izgradili ovo društvo te da odamo priznanja onima koji i danas djeluju i koji su to zaslužili, a koja vatrogasna organizacija dodjeljuje. Kontinuitet vatrogastva na području grada Pleternice jako je dug što potvrđuje i 100 godišnje djelovanje DVD-a Frkljevci-Kadanovci. To je jedno od 12 društava koje djeluje na području grada Pleternice – ističe Dragutin Žnidarec, predsjednik DVD-a Pleternica koji je u vatrogasvu više od 40 godina te se dobro sjeća i onih manjih obljetnica djelovanja, a sada se došlo i do proslava društava koja djeluju više od 100 godina.

-Vatrogasci su uvijek bili na pomoći građanstvu. Vidljivo je i da su vatrogasci jedan od najbitnijih segmenata u društvu jer su prisutni u svim ugrozama građana i imovine – dodao je Žnidarec prisjećajući se jedne zgode i izlaska na intervenciju kada se prevrnuo kamion sa stotinu košnica pčela u Pleternici. Bilo je i onih tragičnih situacija na kojima su vatrogasci uvijek dali sve od sebe koliko su mogli uz pomoć drugih službi.

-Ono što je danas od velike pomoći to je tehnološki napredak vatrogastva, kroz opremu, vozila i druga sredstva. Sve to nama izuzetno olakšava rad. U time nam je uveliko pomogao grad Pleternica i Požeško-slavonska županije te strukture Vlade RH kroz različita financiranja – rekao je Žnidarec osvrćući se na trenutnu situaciju u vatrogastvu gdje je smjena generacije.

-Još uvijek nas ima dovoljno. Pobrinuli smo se da uključimo što više djece u vatrogastvo kojih imamo 50-ak. Oni bi nas kroz određeno vrijeme trebali naslijediti. Koristim priliku da ovim putem pozovome sve one koji žele pomoći da se uključe u rad vatrogastvu – zaključujući je rekao Dragutin Žnidarec prisjećajući se jedne od najmasovnijih intervencija u Pleternici, a to je bilo vrijeme poplava koje su pogodile to područje prije osam godina.

Više nego ponosna na vatrogasce je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić koja je kako je naglasila uz predsjednika Dragutina Žnidarca puno toga naučila o vatrogascima i vatrogastvu, njihovim funkcijama i zadaćama. Naglasila je i kako je predsjednik Žnidarec veliki kotačić koji gura sve njih, okuplja i organizira rad svih pripadajući vatrogasnih društava na području grada Pleternice.

-Pleternica ima 12 dobrovoljno-vatrogasnih društava što je veliko bogatstvo za naš grad. Vatrogasna društva su dobrovoljna. To je ona ključna riječ. Ljudi se okupe i rade za dobrobit. Ono kad se nešto loše događa oko nas oni su prvi koji priskoče u pomoć. Ponosna sam na sva društva a posebno na ovo u Pleternici koje neprekidno djeluje 130 godina i koje kroz sve te godine čini dobro – rekla je Marija Šarić gradonačelnica Pleternice čestitajući svim vatrogascima visoku obljetnicu dodajući da je pri izdavanju građevinska dozvola za izgradnju novog vatrogasnog doma nakon čega će se moći projekt aplicirati na natječaj kako bi se dobila bespovratna sredstva za tu namjenu.

Razloga za zadovoljstvo imala je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je u dva mandata bila gradonačelnica Pleternice te u jednom zamjenica. Ujedno je županica Jozić i počasna članica DVD-a Pleternica.

-Ovdje ovo stožerno društvo proslavlja veliku okruglu obljetnicu uz 11 društava u okolici na području grada Pleternice koji ima najveći broj dobrovoljno-vatrogasnih društava ako gledamo jedinice lokalnih samouprava na području Požeško-slavonske županije – istakla je Antonija Jozić, požeško-slavonska županica nastavljajući kako DVD Pleternica izlazi na intervencije u najkraće mogućem roku i koje je opremljeno sa svom potrebitom opremom i ima osposobljene operativce koji su obučeni za sve intervencije.

Što se tiče obnove vatrogasnih domova na području grada Pleternice od 12 nisu samo dva energetski obnovljena u Knežcima i Lakušiji. Svi ostali su obnovljeni, a neki i dograđeni.

-Ostala je i Pleternica da se riješi. Vjerujem, poznavajući gradonačelnicu Mariju Šarić i njene sposobnosti, volju i želju da svojoj zajednici učini dobro i taj dom će ubrzo doći na red. Uvijek postoji pomoć Požeško-slavonske županije i u onom prijateljskom i svakom drugom smislu – zaključila je županica Jozić.

Vatrogasnu spomenicu za 20 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi su primili: Stjepan Žnidarec, Bruno Matijević, Lidija Kanić, Slađana Čačić, Matej Žnidarec,

Vatrogasnu spomenicu za 30 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi primio je Ivica Klobučar,

Brončanu vatrogasnu medalju primili su, Josip Malenica (koji je primio i Vatrogasnu spomenicu za 10 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi) i Lidija kanić, a Brončanu vatrogasnu plamenicu Ronald Bello koji je primio i Vatrogasnu spomenicu za 10 godina uspješnog rada u vatrogasnoj službi.

Tomislav Cerovac, Vinko Čolak, Stjepan Žnidarec, Marko Dukić, Ivica Klobučar, i Ivan Antunović primili su Srebrnu vatrogasnu medalju, te Zahvalnicu za nesebičnu pomoć u potresom pogođenom području.

Srebrnu vatrogasnu plamenicu primili su Vinko Čolak, Marko Dukić, Ivan Antunović i Matej Žnidarec.

Srebrnu vatrogasnu medalju prilili su i Ivan Novosad te Matej Žnidarec, a Zahvalnicu za pomoć u potresom pogođenom području primili su i Bruno Matijević, Nenad Blagojević te Filip Patajac.

Zlatnu vatrogasnu medalju primili su: Hrvoje Tomić (koji je primio i Zlatnu vatrogasnu plamenicu), Josip Gabrek i Radovan Rotar. Priznanje za Vatrogasnog veterana primili su Ivica Larma i Antun Dravec, a Odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu Vlado Novosad.

Nakon svečane sjednice održana je pokazna vatrogasna vježba na kojoj su operativni pripadnici dokazali spremnost za intervencije u svim ugrozama.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88