Uz lovstvo Andrija Lukačević je davao Podgorju, a prije 70 godina osnovao je vatrogasno društvo!

Autor: Jelenko Topić

Andrija Lukačević(92)iz Podgorja vjerojatno je najstariji lovac u Požeško-slavonskoj županiji, a u njegovom matičnom društvu Vranovac iz Vetova broji više od pola stoljeća staaža. Iako u poodmakloj dobi Andrija je vitalan i bistar čovjek koji dane, nakon višedesetljetne obrade 18 katastarskih jutara vlastite zemlje gdje je sijao žitarice, provodi na manjem vinogradu sa oko 400 trsova uz obiteljsku kuću. Nekada je imao  veliki vinograd, te proizvodio vino prodajući ga širom Slavonije.

-Četiri moja muška pretka su bili lovci, kao mali sam od pete godine rado išao sa ocem u lov, a poslije povratka sa odsluženja vojnog roka često sam pohodio lovište – kaže Andrija koji je lovački ispit položio 1961. godine, te se uključio u lovnu grupu Podgorje vetovačkog Vranovca, kojemu je bio predsjednik, član uprave itd.

-Pedesetih i šezdesetih godina tokom lova spavali smo pod bukvom, bilo nas jer u grupi sedam, a slobodno smo lovili i bez ikakvih ograničenja – prisjeća se Lukačević i dodaje da od oružja nitko nije imao karabin već samo sačmarice i lovačke puške starijih godišta. No, kaže da su odnosi među ljudima bili nezamjenjivi, puno su se družili, poštivali i uvažavali različita mišljenja iako su u svemu oskudijevali zbog neimaštine!

Ostale su mu u sjećanju duga desetljeća lovstva u Podgorju i cijelom kraju. Zidao je podgoračku lovačku kuću na predjelu Radošica, te mnogo dana proveo na izgradnji i održavanju objekta u državnom lovištu iznad svoga sela.

-Na mjestu lovačke kuće sam 1939. godine sadio kestene, lovištem je upravljao Sreto Miletić iz Ovčara. Jednom sam dobio 100 fazanskih jaja pa sam morao naći kvočke koje bi ležale na njima, izlegli su se pilići pa su pušteni u naše lovište – kaže na kraju Andrija dodajući da je žalostan zbog sadašnjih odnosa među lovcima gdje ima pojedinaca koji ne zaslužuju biti u lovstvu.

Andrija Lukačević dobio je sva priznanja Hrvatskog lovačkog saveza uključujući Zlatnu plaketu za 50 godina u lovstvu. Sve to je bez sumnje zaslužio jer u svome stažu nikad nije kažnjavan, a doprinos selu dao je i 1952. godine kada je bio osnivač Dobrovoljnog vatrogasnog društva, koje ove godine slavi 70 godina postojanja!

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot