Uz kušanje mlade graševine obilježili početak radova u vinogradu kod Mate Damjanovića iz Stražemana

Autor: D.M.

Mato Damjanović iz Sražemana poznati je vinogradar i voćar u biškupačkom kraju. Gospodari s vinogradom od dva hektara graševine koji je zasađen prije četrdesetak godina na južnoj poziciji Papuka iznad naselja Stražemana. Član je Udruge voćara , vinogradara i vinara „Miroslav Kraljević“ iz Biškupaca.

Matin vinograd, a tako i voćnjaci sa nasadima oraha su u granicama Parka prirode Papuk koji su pogodni za ekološku proizvodnju. Tlo, nadmorska visina i južne osunčane pozicije daju vrhunski urod grožđa graševine koju Mato prodaje, a ostavi tek toliko da proizvede nekoliko stotina litara vina za svoje potrebe.

Uz obiteljsku kuću je i manji vinski podrum. Kako je nedavno prošlo Vincelovo , Mato je pozvao nekolicinu prijatelja da kušaju mladu graševinu prošlogodišnjeg roda i tako obilježe početak radova u vinogradu. Uz sina, također Matu, tu su još Josip Matijević Joka, Matej Vinčić, Zdenko Poljak Komarac i Slavko Mrekaj. Svi su se složili da je graševina bogatih voćnih okusa i skladne kiseline uz ocjenu, vrhunska.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek