Uz Etno susrete Požeštine i drugi zanimljivi sadržaji

Autor: Požega Portal

Etno susreti 2014. plakatVETOVO – U nedjelju se, u Vetovu, kod Restorana “Schon Blick”, 16.studenog, planira održati zanimljiva manifestacija, od 11 sati,  u organizaciji Tjednika “Kronika požeško-slavonska” i njenog urednika Vlade Protića koja će kao takva biti prva u o ovom kraju. 1. Etno susreti na kojima će sudjelovati preko 300 članova kulturno-umjetničkih društava, udruga i pojedinaca pokušati će na trenutak zaustaviti vrijeme i vratiti one starije generacije u prošlost a oni mlađi će imati priliku biti svjedoci vremena kako se nekad živjelo što polako odlazi u zaborav.

Svoja umijeća u pripremi i pravljenju čvaraka, stare slavonske delicije, dokazat će svi oni koji se odvaže natjecati i biti tim na 1.Čvarkijadi. To je proizvod koji ima svoje posebnosti u pripravi jer će osobe od struke ocjenjivati kvalitet kušanjem i vizuelni izgled pripravljenog proizvoda.

Na hvalevrijednoj manifestaciji planiraju se probuditi sjećanja na vremena iz prošlosti koja su vezana za narodne nošnje i najstarije upotrebne predmete iz seoskog domaćinstva što će se ocjenjivati, a oni najizvorniji biti će nagrađeni. Nagrada se uslijediti i za najbolje uređeni tradicijski stol kao i za onu snašu ili djevojku koja pripremi izvorno tradicijsko autohtono jelo. U planu je i izbor najljepše djevojke za udaju te stare sportske igre koje su već odavno pale u zaborav. Predstavljanje voćnih likera, rakija i pekmeza također će mnogima vratiti koje desetljeće unazad jer industrijska proizvodnja polako istiskuje kvalitetu i izvornost.

 -Cilj manifestacije je da se okupimo i proveselimo uz folklorna, zavičajna, lovačka i druga društva i udruge koja njeguju stare i kojima je stalo do starih izvornih običaja – rekao nam je Vlado Protić organizator 1. Etno susreta Požeštine.

1. Etno susreti Požeštine na samom će početku poprimiti karakter međunarodne manifestacije uz razloga jer se očekuje dolazak Hrvata iz Boke Kotorske odnosno njihovog kulturno-umjetničkog društva koji će sigurno dati svoj doprinos da priređena manifestacija bude na visokoj razini.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: