Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

UZ DAN GRADA PLETERNICE: Održana 16. Međunarodna smotra folklora „Običaji starog zavičaja“

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

U povodu predstojećeg Dana Grada Pleternice, u organizaciji Zavičajnog Kulturno-umjetničkog društva „Rama“, u dvorani Interpretacijskog centra Terra Panonica održana je 2. prosinca u večernjim satima 16. Međunarodna smotra folklora „Običaji starog zavičaja“. Prigodnim pozdravnim riječima dobrodošlice sudionicima ove manifestacije obratio se u ime organizatora predsjednik KUD-a „Rama“ Jure Vidakušić, posebno pozdravljajući uvažene goste i izvođače iz Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Zagrebačke županije, te iz Bosne i Hercegovine. 


Gradonačelnica Marija Šarić je istaknula kako joj je iznimna čast i zadovoljstvo uputiti pozdrave dobrodošlice na početku najljepšeg mjeseca u godini, na početku adventa.

- To je vrijeme kada se svi zajedno okupljamo, družimo i pripremamo za najljepši kršćanski blagdan. Drago mi je da smo upravo danas ovdje u našoj dvorani, vjerujem da je i ovdje blagdanski ugođaj i da ćete s lijepim uspomenama otići iz Pleternice-poručila je gradonačelnica.


Otvarajući Smotru folklora, županica Antonija Jozić izrazila je zadovoljstvo nazočnošću na ovoj manifestaciji u lijepoj dvorani „Terra Panonica“, u kojoj se može vidjeti sve ono bogatstvo hrvatske kulture i tradicije, te bogatstvo kulturno-umjetničkih društava koja iz različitih dijelova Europe djeluju na području Požeško-slavonske županije.


-Hvala vam za te korake koje činite jer je hrvatski narod uistinu bogat običajima, tradicijom i različitim narodnim nošnjama i napjevima. Bogat je i u suradnji s našim nacionalnim manjinama: Česima, Slovacima i dragim Ukrajincima, koji su također večeras ovdje, a nastupit će kao gosti na ovoj pozornici, uoči proslave blagdana svetog Nikole, zaštitnika Grada Pleternice-naglasila je županica.


Na ovoj tradicionalnoj manifestacija nastupilo je 11 folklornih društava i skupina iz Požeštine, Slavonskog Broda i Zagreba, te iz inozemstva (Bosna i Hercegovina). Domaći Zavičajni KUD „Rama“ oduševio je posjetitelje izvedbom igrokaza „Prosidba“, a pljeskom su popraćeni nastupi pleterničkog KUD-a „Orljava„ ,KUD-ova „Češka Beseda i „Ivo Čakalić“ iz Kaptola, „Češke Besede“ iz Bjeliševca, Folklorne skupine „Kolo“ iz Zagreba, te KUD-a „Smilje“ i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ukrajina“ iz Slavonskog Broda. Izvođači iz inozemstva bili su iz Bosne i Hercegovine KUD „Tamburica“ iz Koraća i Izvorno folklorno društvo „Župa potkraj Turbe“.


Nakon održane manifestacije, gradonačelnica Marija Šarić podijelila je zahvalnice i prigodne darove predstavnicima izvođača, a Jure Vidakušić je zahvalnicu i dar uručio Gradu Pleternici za podršku u organizaciji. Za sve sudionike 16. Međunarodne smotre folklora „Običaji starog zavičaja“ priređena je zajednička večera u prostoru vatrogasnog doma DVD-a Buk. 

Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.