Uz brojne nastupe bjeliševački Česi renovirali društveni dom

Autor: Jelenko Topić

Češka beseda Bjeliševac koja ima više od stotinu članova na redovnoj 22. godišnjoj skupštini analizirala je rad u prošloj godini, te donijela planove za ovu i slijedeću godinu.

-Unatoč korona virusu imali smo nastupe u Kaptolu, Rajsavcu, Jazveniku i Pleternici, te gastro natjecanju u Brestovcu gdje smo osvojili prvo mjesto, a Ured za ljudska prava dao je potporu za renoviranje doma tako da je uređena  unutrašnjost uključujući zidove, podove i pozornicu – istakla je u izvješću o radu u prošloj godini predsjednica Alenka Hruška.

Planom do kraja ove godine predviđeni su nastupi na niz manifestacija među kojima je i nova u Bjeliševcu pod nazivom Naši korijeni, a okupljala bi manjinske skupine. Uz tradicionalne priredbe Bjeliševac u srcu i Dan češke kulture u suradnji sa Savezom Čeha u našoj zemlji nastupit će na smotri pjevačkih skupina u Rijeci, te na priredbama u Požeško-slavonskoj županiji kao što su Kulturni mozaik, Zlatne žice Slavonije, Slovaci Slovacima, Danima češke kulture i drugima.

Pjevačka skupina će proširiti repertoar čeških i hrvatskih izvornih pjesama, a planiraju asfaltirati parkiralište uz društveni dom, te uz potporu grada Kutjeva nabaviti odore za pjevačku skupinu. Iduće godine bjeliševačka Češka beseda slavi 90 godina osnivanja u sklopu koje bi pošli na izlet u Češku.

-Vi ste ogromnim trudom i dobrom voljom zadržali jezik i običaje, a imate i mladih članova tako da nastavljate tradiciju predaka – istakla je u pozdravnoj riječi Marija Valek, potpredsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj, te najavila daljnju potporu u radu.

Rad skupa pozdravili iz Česi iz Kaptola s čijom Besedom Bjeliševčani dobro surađuju, te čelnici zavičajnog KUD Rama iz Pleternice.

Nakon skupštine u glazbenom programu nastupile su mješovita i muška pjevačka skupina Češke besede Bjeliševac i pjevačka skupina Češke besede Kaptol izvodeći pjesme iz starog kraja, a pjesnikinja Mira Šulc, rođena Bjeliševčanka pročitala je nekoliko svojih stihova.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot