Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Uz Bekteške ljetne noći odana počast poginulom sumještaninu-hrvatskom vitezu Draganu Jajiću

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Bektežani sedmu godinu za redom, u organizaciji DVD-a Bektež, odaju dužnu počast poginulom sumještaninu Draganu Jajiću, prisjećajući se i svih drugih koji su utkali sebe u hrvatsku povijest, hrvatsku slobodu i hrvatsku demokraciju.


U toj prigodi uz Bektežane i predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata te članove obitelji pokojnog Dragana Jajića, bio je i gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir i njegov savjetnik Ivica Ribičić, a prigodnu molitvu predvodio je kutjevački župnik vlč. Josip Marić kod spomen ploče na područnoj školi gdje je položen je vijenac i zapaljene svijeće.


-Imamo slobodu. S njom se možemo dičiti, živjeti u ljubavi međusobno te biti jedni drugima na pomoć. To je pravo življenje slobode i vjerujem da samo za takvu slobodu Dragan dao svoj život kao i svi ostali branitelji. Uvjeren sam da nas Dragan danas prati iz Kraljevstva Božjeg – rekao je u toj prigodi vlč. Josip Marić, kutjevački župnik.
Bogat je ratni put iza pokojnog Dragana kao i njegov doprinos što nikako ne bi trebale zaboraviti mlade generacije na što se osvrnuo u našem razgovoru s posebnim poštovanjem gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir koji je rekao kako su prošle 24 godine od dana kada je svoj život za Domovinu položio hrvatski heroj Dragan Jajić koji je tada iza sebe ostavio i svoje najmilije, oca Ivana, majku Anku, sestru Jasnu, suprugu Anitu i kćerke Barbaru i Jelenu.


-Vjerujem da ni poslije dva desetljeća njihova bol nije manja od onog dana kada su saznali da je Dragan poginuo. Zahvaljujem im jer je u konačnici pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu utkana i njihova bol. Draganovo junaštvo i njihovu bol se nikada ne smije zaboraviti. Krv prolivena za Hrvatsku je sveti spomen za nas i sve buduće generacije – rekao je gradonačelnik Budimir.


Pokojni Dragan se priključio 63. Samostalnom bataljunu koji je osnovan 13.lipnja 1991. godine i preuzeo dužnost zapovjednika desetine. Već je u kolovozu preuzeo dužnost zapovjednika voda s kojim odlazi na Novogradiško ratište. Bio je i aktivni sudionik u oslobođenju vojarne u Požegi 16.rujna 1991. godine nakon čega preuzima 2.satniju 63. bataljuna da bi sa tom satnijom kasnije sudjelovao u borbenom djelovanju na predjelu Kamenske. Borbeno srce pokojnog Dragana prestaje kucati kobnog 23. dana u mjesecu listopadu 1991. godine kada je šest njegovih suboraca ranjeno u pokušaju oslobađanja podpapučkih sela. Tog su se dana vodile teške borbe i razbijale centralne točke neprijateljskih linija na predjelu Kamenske i Gornjih Vrhovaca. U toj akciji tada su razbijena neprijateljske utvrde u Nježićima i Klisi a uništene su i brojne otporne točke sa težim naoružanjem s kojim su raspolagali neprijateljski vojnici.
Pokojni Dragan posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Redom bana Jelačića i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je promaknut u čin djelatnog pukovnika.


Nakon odavanja počasti odigran je malonogometni turnir pokojnom Draganu u čast, a mještani Bekteža i njihovi gosti bili su u zajedništvu i druženju.


Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo