Uvijek koristim pojas u vozilu, ali sam imala nešto drugo u glavi pa sam zato to sad zaboravila

Autor: D.K.

POŽEGA – Policijski službenici požeške Policijske postaje jučer su provodili akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa posebice na prijevoz djece u autosjedalicama.

Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-U prvih devet mjeseci imali smo 1.185 prometnih prekršaja gdje je utvrđeno da osobe nisu koristile sigurnosni pojas u vozilu. Podsjećamo da je obveza vezanja na svim sjedalima gdje su ugrađeni sigurnosni pojasevi. Posebna pažnja u akciji koja se provodi usmjerava se na prijevoz djece u auto sjedalicama – naglasila je glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić.

Prilikom nadzora vozača i putnika u vozilima policijski su službenici dijelili prigodne edukativne brošure u kojima je sve ono bitno pojašnjenje, zbog čega koristiti pojas, a glasnogovornica Ivana Radić ističe kako je u brošuri istaknuto da ukoliko se vozilo kreće 60 km/h i dođe do sudara dijete udara u predmete u vozilu i izvan vozila kao da je palo sa petog kata.

-Mnogi roditelji smatraju da će držeći djecu u naručju čvrsto rukama spriječiti u trenutku prometne nesreće njihovo stradavanje. Međutim ako je brzina vozila samo 25 km/h dijete od od 5 kg postaje teško 100 kg. To dovoljno govori kakve su sile u tom trenutku – dodala je glasnogovornica Radić i naglasila kako je u ovoj godini u prometnim nesrećama sudjelovalo 31 dijete od kojih je bilo dvoje teže ozlijeđeno i 11 lakše.

Gotovo da su svi vozači osim jedne vozačice bili vezani pri nadzoru vozača i putnika u vozilu dok su novinari bili u akciji s policijskim službenicima. Zbog čega jedna starija vozačica nije bila vezana sigurnosnim pojasom imala je zanimljivo opravdanje.

-Sad sam sjela u auto kod Elektroslavonije. Krenula sam i kad sam vidjela policiju stala sam na sred ceste i vezala se pojasom ali je to policajac vidio. Uvijek vežem pojas u vozilu, ali sam imala nešto drugo u glavi pa sam zato zaboravila koristiti sigurnosni pojas. Sad što god bude da bude, ljubazni mi je policajac rekao da ću dobiti upozorenje. To sam i zaslužila. Do sada nisam imala nikada nikakvih prekršaja – rekla nam je vozačica Đurđica Markulin.

Policijski službenici su u akciji imali priliku vidjeti i svijetle primjere kako velika većina vozača ali i suvozača koriste sigurnosne pojasne, a da su u sjedalicama bila djeca na zadnjem sjedištu u to su se mogli uvjeriti i novinari.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot