Uvijek koristim pojas u vozilu, ali sam imala nešto drugo u glavi pa sam zato to sad zaboravila

Autor: DK

POŽEGA – Policijski službenici požeške Policijske postaje jučer su provodili akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa posebice na prijevoz djece u autosjedalicama.

Ivana Radić, glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske

-U prvih devet mjeseci imali smo 1.185 prometnih prekršaja gdje je utvrđeno da osobe nisu koristile sigurnosni pojas u vozilu. Podsjećamo da je obveza vezanja na svim sjedalima gdje su ugrađeni sigurnosni pojasevi. Posebna pažnja u akciji koja se provodi usmjerava se na prijevoz djece u auto sjedalicama – naglasila je glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić.

Prilikom nadzora vozača i putnika u vozilima policijski su službenici dijelili prigodne edukativne brošure u kojima je sve ono bitno pojašnjenje, zbog čega koristiti pojas, a glasnogovornica Ivana Radić ističe kako je u brošuri istaknuto da ukoliko se vozilo kreće 60 km/h i dođe do sudara dijete udara u predmete u vozilu i izvan vozila kao da je palo sa petog kata.

-Mnogi roditelji smatraju da će držeći djecu u naručju čvrsto rukama spriječiti u trenutku prometne nesreće njihovo stradavanje. Međutim ako je brzina vozila samo 25 km/h dijete od od 5 kg postaje teško 100 kg. To dovoljno govori kakve su sile u tom trenutku – dodala je glasnogovornica Radić i naglasila kako je u ovoj godini u prometnim nesrećama sudjelovalo 31 dijete od kojih je bilo dvoje teže ozlijeđeno i 11 lakše.

Gotovo da su svi vozači osim jedne vozačice bili vezani pri nadzoru vozača i putnika u vozilu dok su novinari bili u akciji s policijskim službenicima. Zbog čega jedna starija vozačica nije bila vezana sigurnosnim pojasom imala je zanimljivo opravdanje.

-Sad sam sjela u auto kod Elektroslavonije. Krenula sam i kad sam vidjela policiju stala sam na sred ceste i vezala se pojasom ali je to policajac vidio. Uvijek vežem pojas u vozilu, ali sam imala nešto drugo u glavi pa sam zato zaboravila koristiti sigurnosni pojas. Sad što god bude da bude, ljubazni mi je policajac rekao da ću dobiti upozorenje. To sam i zaslužila. Do sada nisam imala nikada nikakvih prekršaja – rekla nam je vozačica Đurđica Markulin.

Policijski službenici su u akciji imali priliku vidjeti i svijetle primjere kako velika većina vozača ali i suvozača koriste sigurnosne pojasne, a da su u sjedalicama bila djeca na zadnjem sjedištu u to su se mogli uvjeriti i novinari.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »