Utemeljitelji pleterničkog HDZ-a: “Osnovali smo stranku prije višestranačkih izbora, nismo se bojali ni tadašnje milicije ni posljedica”

Autor: D.K.

PLETERNICA – U Požegi je nedavno svečano obilježena 25. obljetnica osnivanja Hrvatske demokratske zajednice u Požeško-slavonskoj županiji. Povod tomu je i da se neposredno osvrnemo i na one susjedne organizacije koje su se osnivale. Pleternica i selo Zagrađe tada su jedini u tadašnjoj slavonsko-požeškoj općini temeljne ogranke stranke osnovali prije prvih višestranačkih izbora u travnju 1990.godine.

O svemu tome je nešto više pisala i sa glavnim akterima iz tadašnjeg vremena razgovarala kolegica Vesna Milković koja piše kako je Općinski odbor HDZ-a u Požegi osnovan 4. ožujka, a već 17. ožujka osnivačka skupština je održana i u Pleternici.

Za osnivanje HDZ-a u Pleternici je zaslužno više ljudi, a kolegica Milković je razgovarala na tu temu s njih pet koji su se prisjetili tih događanja, Ivica i Zlatko Banožić, Zdenko Barić, Milan Brekalo i Branko Polić. Članom stranke Branko Polić postao je i prije nego je ona organizirano počela djelovati u Požeštini.

– Učlanio sam se u HDZ još u prosincu 1989.godine, u čuvenoj baraci u Zagrebu i to preko Đure Perice. Poznavao sam ga iz Stare Gradiške. Pozvao me u Zagreb i tako…..pričao mi je kako se spremaju promjene u političkom životu i da će biti višestranačje. U baraci sam upoznao i Antu Paradžika koji je pomagao u pisanju Statuta HDZ-a. U prosincu sam ponovo išao u Zagreb po stranačke pristupnice, a samnom su išli Zoran Franjić i Jure Baketarić. Đuro Perica mi je tada dao telefonske brojeve Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša i rekao mi da ih kontaktiram jer su oni zaduženi za HDZ u Slavoniji. Kasnije sam, na osnivačkoj skupštini Općinskog odbora HDZ Požega, izabran za dopredsjednika i dobio sam zadatak da koordiniram poslove na osnivanju HDZ-a u Pleternici – prisjetio se Branko Polić.

Inače, treba dodati da su u Inicijativnom odboru za osnivanje Općinskog odbora HDZ-a u Požegi uz Branka Polića bili i Vlado Brekalo i Vlado Leko.

– Nakon što je osnovan općinski odbor, nas sedam-osam koji smo stalno bili u kontaktu, rekli smo: Hajdemo i mi osnovati HDZ u Pleternici. Išli smo na razgovor kod Ante Božića (predsjednik Općinskog odbora, op.a.) koji je predložio da se osnivačka skupština organizira nakon prvih višestranačkih izbora. Mi smo rekli da želimo prije – ispričao je Ivica Banožić.

– I to je zapravo bitno istaknuti da smo mi osnivačku skupštinu imali prije nego je HDZ pobijedio na izborima. Poslije je bilo lakše. Zato smo mi utemeljitelji stranke – dodao je Zlatko Banožić.

Osnivačkoj skupštini temeljnog ogranka u Pleternici prethodile su pripreme članova i simpatizera. Kako su ispričali naši sugovornici, u Pleternicu su iz Požege zbog toga dolazili Drago Matošević, Vlado Englman, Blagojka Leko, Krešo Pavelić….a sastajalo se po kućama, kod Ante Barišića Ćane, Mirka Mihalja….Inicijativni odbor za Pleternicu formiran je nakon osnivačke skupštine u Sibinju kojoj su iz našeg kraja prisustvovali Zdenko Barić, Ivica Banožić i Josip Tomasini. Sastanak inicijativnog odbora održan je u kafiću “Londža” kojemu je vlasnik bio Veselko Sesar, a činili su ga Ivica Kvesić, Vlado Leko, Ivo Mijatović, Ivica Banožić, Zdenko Barić, Tomo Jelić, Ivan Čolak i Branko Polić. Kao kandidati za predsjednika temeljnog ogranka istaknuti su Vlado Leko i Ivo Mijatović.

Osnivačka skupština temeljnog ogranka HDZ-a za Pleternicu održana je na sadašnjem stadionu malih sportova 17. ožujka, a kao gosti na skupu su prisustvovali Stjepan Sulimanac, Milan Kovač, Branimir Glavaš i don Anto Baković. U radnom Predsjedništvu bili su Vlado Leko, Štefica Barić, Ivo Mijatović, Ivica Banožić, Ante Barišić Ćana i Branko Polić.

Za prvog predsjednika temeljnog ogranka HDZ-a Pleternica izabran je Ivo Mijatović, za tajnika Ivan Čolak a za blagajnika Ivica Banožić. Uz njih trojicu u Izvršni odbor još su bili izabrani Branko Polić, Vlado Brekalo, Vlado Leko, Ante Marijanović, Ivica Kvesić i Tomo Jelić. Da bi skup prošao bez ikakvih problema brinuli su se redari Zlatko Banožić, Zdenko Barić, Josip Tomasini, Pero Ivanković, Petar Masjar i Miljenko Brekalo.

– Sve je prošlo u najboljem redu. No, žao mi je što smo morali biti okolo i nismo se stigli fotografirati pa nemam fotografije za uspomenu – kazao je Zdenko Barić.

Po završetku skupa, pričaju su dalje naši sugovornici, organiziran je domjenak u “Slaviji” koju je tada vodio Mato Babić, a članovi stranke su namirnice donijeli od kuće. Kuhari su bili Željko Soldo(tada član HSS-a), Zvonko Federbar i Marko Čirko.

-A što reći o samoj skupštini 25 godina kasnije? – Bila je to velika euforija, nismo se nikoga bojali, ni tadašnje milicije ni bilo koga drugoga, niti smo mislili na moguće posljedice – rekao je Zlatko Banožić, a ostali su se složili.

Ubrzo nakon osnivačke skupštine, krenule su i prve aktivnosti članova stranke.

– Bližio se LIDAS i mi smo od organizatora tražili da na pozornici bude hrvatska zastava. Bilo je i nekih problema oko organizacije pa smo mi zaredali po kućama i skupljali novac. Pričali smo ljudima kako će na pozornici biti naša zastava, a oni su davali koliko su mogli i na kraju smo uspjeli – prisjetio se Ivica Banožić.

Članovi HDZ-a pomogli su i da se obnovi križ preko puta parka, kraj kioska, koji je bio srušen, a sačuvano je samo postolje. Inicijativa je to, kažu, bila od župnika Ljudevita Petraka. Također su dali D.Kepiću da obnovi kip sv.Florijana, a ono najvažnije što su učinili, uključili su se u obranu Hrvatske. Tijekom rujna, listopada i studenog ilegalno su se naoružavali. Ratnu 1991. godinu (a i kasnije) većina utemeljitelja stranke provela je u postorojbama hrvatske vojske ili policije.

U godinama koje su slijedile, od utemeljitelja stranke umrli su Ivo Mijatović, Vlado Leko, Veselko Sesar i Josip Tomasini. Branko Polić HDZ je napustio 2001.godine.

Kompletne evidencije članova Hrvatske demokratske zajednice iz vremena osnivanja, prema riječima naših sugovornika, nema jer je greškom zapaljena. Privatno je sačuvan tek jedan dio koji objavljujemo uz fotografije.

Prema jednoj od sačuvanih knjiga evidencije članovi HDZ-a u Pleternici prije izbora bili su i Stjepan Valić, Damir Valić, Jaroslav Pospišil, Stjepan Terzić, Mijat Čolić, Stjepan Sabo, Ivan Bošnjak, Ivo Mijatović, Danko Mihalj, Žarko Mihalj, Matija Bošnjak, Anto Babić, Terezija Babić, Stipo Gazilj, Mirko Mihalj, Antun Prša, Ivan Jelčić Meter, Božo Sesar, Petar Barić, Stjepan Katavić, Zlatko Banožić, Ivica Banožić, Darinka Palić, Ivan Palić, Zdravko Polić,Vlado Miličević, Vinko Pavličević, Tomislav Perlić, Petar Knotek, Vid Marić i Antun Garić.

Kasnije tijekom 1990.godine učlanili su se i Petar Markota, Franjo Blažević, Stjepan Markota, Drago Sesar, Stojan Tokić, Lovro Mjertan,Matija Pavković,Milenko Šarić, Ivo Tadić, Marko Baketarić

Mirko Kovačević, Drago Mihalj, Franjo Ivanković, Štefica Smoljanović, Ivan Rukavina, Žarko Popović, Zoran Beljo, Blago Pavković, Željko Mihalj, Stjepan Štetić, Zdravko Ivanković, Zvonimir Federber, Drago Bonić, Štefica Štetić, Veselko Šarić, Stipo Tokić i Ivan Kovačević.

Dodajmo još na kraju da su, prema sjećanju naših sugovornika, za osnivanje HDZ-a u Zagrađu zaslužni bili Mijo Topčić, Antun Petković, Đuro Ružičić.

/Foto: Iz privatne kolekcije Branka Polića/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: