Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Utemeljena nagrada Matko Peić: Dobitnici će biti pisci najboljih putopisa

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Utemeljena nagrada Matko Peić: Dobitnici će biti pisci najboljih putopisa Požega.eu | Utemeljena nagrada Matko Peić: Dobitnici će biti pisci najboljih putopisa

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U povodu stote obljetnice rođenja akademika, književnika, povjesničara umjetnosti i slikara Matka Peića u Zagrebu je 19. travnja utemeljena „Nagrada Matko Peić“ koja će se dodjeljivati za najbolje putopise. Nagradu utemeljuje Društvo hrvatskih književnika i Grad Požega na inicijativu Milana Bešlića.

Svečanost utemeljenja koja je održana u zagrebačkom restoranu Vallis Aurea ( nekada Kutjevo) u koju je gotovo svakodnevno zalazio Matko Peić počela je čitanjem ulomaka njegovih putopisa u interpretaciji glumice Luce Anić. Predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić istaknuo je kako najbolji hrvatski esejist zaslužuje da ima svoju nagradu te zahvalio na pokrenutoj inicijativi kao i Gradu Požegi što je prihvatio da u tome sudjeluje. Požeška Zlatna dolina iznjedrila je mnoge velikane, a među njima posebno mjesto, kako je naveo požeški gradonačelnik Željko Glavić, zauzima lik i djelo Matka Peića te će Grad svesrdno pomagati ovu književnu manifestaciju. Svoju podršku utemeljenju ove nagrade pružit će i Požeško-slavonska županija, kako je najavio Ferdinand Troha, zamjenik županice. Akademik Milko Jakšić, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Požegi podsjetio je kako je Zavod ove godine već organizirao znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja akademika Peića. Poručio je kako ga za Matka vežu posebne uspomene jer je njegova majka išla zajedno u školu s njim koji joj je za uspomenu darovao nekoliko svojih crteža. Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske podsjetio je koliko je Matko volio Požegu te kako je to pokazivao kroz riječ i sliku te da taj „slikar riječi“ u potpunosti zaslužuje da se po njemu nazove nagrada za najbolji putopis.
Milan Bešlić, inicijator utemeljenja nagrade zahvalio se svima koji su došli i podržali njegovu inicijativu, posebno Požežanima, u nadi da će zaživjeti i postati tradicionalna.

Izvor: Gradski muzej PožegaOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.