Utabanim putevima i stazama kroz šumu i planinske predjele na tradicionalno hodočašće i ove godine u zagrljaj Majci Božjoj Voćinskoj

Autor: DK

Neizostavno će biti hodočašće Majci Božjoj Voćinskoj i ove godine na koje se sprema veliki broj vjernika, iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata. Dok će se jedni zaputiti pješice, biciklima i motorima, drugi organiziranim autobusnim prijevozom iz svojih župa, a treći vlastitim automobilima.  

Brojni pješaci hodočasnici, ponajviše mladi, zaputiti već u utorak 20.kolovoza, u cik zore iz Posavskih župa, Davora, Orubice, Štivice, Starog Petrovog Sela, Nove Kapele i drugih kako bi se pridružili onima koji ih čekaju u požeškoj Crkvi. sv. Lovre.

U zajedničkom hodočasničkom hodu, u utorak, u 14 sati, nakon blagoslova svi će krenuti iz Crkve sv. Lovre prema Stražemanu, već poznatom odredištu i prihvatnom mjestu velikog broja pješaka hodočasnika.

Uz pozdrave hodočasnika zvonjavom stražemankih zvona u tamošnjoj će crkvi hodočasnici primiti blagoslov nakon kojih će se mnogi od pješaka – hodočasnika zaputiti u obitelji koje će im biti domaćini, ponuditi odmor i okrjepu. Veći broj pješaka – hodočasnika već duži niz godina biva primljen kod istih obitelji među kojima se izrodilo veliko prijateljstvo, koje se njeguje i prenosi s koljena na koljeno.

Stražeman će u rano jutro, 21.kolovoza već iza 4 sata biti prepun onih koji će se priključiti onim pješacima – hodočasnicima te će svi zajedno u 5 sati nakon blagoslova krenuti šumskim puteljcima i utabanim hodočasničkim stazama prema Voćinu.

Kao i prijašnjih godina pješake hodočasnike će na Leštatu dočekati lovci tamošnjeg društva i počastiti pecivima i pićem gdje će biti i kraći odmor nakon kojeg će opet svi zajedno uz Marijanske pjesme hoditi prema Voćinu. Do dolaska pred Voćin bit će na Djedovici još jedan veći odmor.

Dok cestom budu pješaci – hodočasnici hodili, u poslijepodnevnim satima susretat će se s brojnim autobusima hodočasnika koji će se priključiti središnjoj proslavi Nebeske Voćinske Majke i euharistijskom slavlju kojeg će od 18,30 predvoditi msgr. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup, nakon kojeg će uslijediti procesija s likom Gospe Voćinske.

Jutarnje euharistijsko slavlje na sam da Nebeske Voćinske Majke, 21.kolovoza u 7,30 sati služit će mjesni voćinski župnik i voditelj Svetišta vlč. Ivan Ereiz. U 11 sati za sve one koji budu došli na cjelodnevni boravak u Voćin misno slavlje služit će msgr. Jozo Devčić, straženski župnik u miru i dugogodišnji pješak hodočasnik.  

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: