Uspješnost rada požeškog Općinskog suda potvrđuju brojke – u 2021. riješeno gotovo 11 tisuća predmeta

Autor: D.K.

Unatoč manjem broju sudaca kojih nije bilo u određenim periodima tijekom prošle godine brojke govore sve o uspješnosti rada Općinskog suda u Požegi kojem je od 1.siječnja 2016. na čelu predsjednik Damir Ronko. Ne treba zanemariti niti činjenicu o početku rada dva nova suca koja su počela raditi, jedan u Kaznenom, a drugi u Parničnom odjelu, Antuna Akšamovića i Anamarije Kovačević Turac za koje se može reći da su ispunili okvirna mjerila za period u kojem su radili.
Predsjednik Damir Ronko pojasnio nam je i predočio pokazatelje obrazlažući poteškoće s kojima su se susretali zbog propisanih COVID mjera te načina održavanja ročišta pod posebnim uvjetima što je otežavalo njihov rad. Osjetio se i odlazak tri suca tako da je u jednom vremenu bio „vacum“ prostor što nije u konačnici utjecalo na same pravovremene presude, odluke i rješenja.
Što se tiče broja riješenih predmeta u 2021. godini suci i službenici riješili su gotovo 11 tisuća predmeta. Najviše je bilo onih u zemljišnoknjižnim predmetima 6.202, kojih je na početku kalendarske 2021. godine zaprimljeno 6.099 predmeta.
Među većim brojem zaprimljenih predmeta su oni prekršajni. Tijekom godine njih je zaprimljeno 1.955 da bi suci raspoređeni na te poslove riješili 1.476 predmeta. Iza prekršajnih predmeta po broju zaprimljenih su odmah i parnični kojih je na rješavanje pristiglo tijekom godine 1.694, a riješeno je 1.322. Izvanparničnih predmeta u 2021. godini je zaprimljeno 724, a riješeno 766 što govori da su i riješeni neki iz prethodnih godina.
Zaprimljen je tijekom 2021. godine i određen broj ovršnih predmeta, njih 430 da bi se do kraja kalendarske godine riješilo 448 što također govori o rješavanju predmeta iz prethodnih godina.
U zadnjim godinama pojavljuju se i stečajni predmeti građana pred općinskim sudovima. Tako je u 2021. godini takvih predmeta zaprimljeno 206, a riješeno 239. Dakle i u ovoj vrsti predmeta riješeno je više predmeta nego što je zaprimljeno u 2021. godini.
Iako Javni bilježnici rješavaju ostavinske predmete, određeni broj iz različitih razloga završio je na rješavanju pred Općinskom sudom koji je u 2021. kao takvih primio 63, a riješeno je 45.
Što se tiče kaznenih predmeta i njihov se broj riješenih povećava u odnosu na primljene. U 2021. godini su zaprimljena 422, a riješena 376. Rješavaju se i predmeti iz prethodnih godina koji se broj također smanjuje što je vidljivo po ispunjenju okvirnih mjerila za 2021. godinu koja su kod određenih sudaca iznad sto postotnog prosjeka.

Više iz kategorije