Uručena uvjerenja o osposobljavanju za poslove asistentima za rad u organiziranom stanovanju sa osobama s mentalnim teškoćama u sklopu projekta „Mojih 5 kvadrata“ /FOTOGLAERIJA/

Autor: D.K.

Asistentima i višim asistentima koji su u sklopu projekta „Mojih 5 kvadrata“ prošli formalni program osposobljavanja za rad u organiziranom stanovanju sa osobama s mentalnim teškoćama u organiziranom stanovanju uručena su uvjerenja koja će svatko od tih polaznika moći upisati u radnu knjižicu.

Projekt provodi Dom za odrasle osobe Ljeskovica gdje je bilo i upriličeno uručenje uvjerenja, a program osposobljavanja odradila je Medicinska škola Osijek. Uz zaposlenike i sudionike u projektu te polaznike osposobljavanja i ravnateljicu Doma za odrasle osobe Ljeskovica Radu Matoš na svečanosti uručenja uvjerenja bili su i članovi Upravnog vijeća te ustanove Ružica Alaber, Slađana Švajda, Ana Bagarić, Krešo Posedi i Miroslav Burić. Ispred Centra za socijalnu skrb Požega bila je Dubravka Đurčević te voditeljica projekta, ispred PANORA-e Požeško-slavonske županije Ivana Orban.  

Rada Matoš, ravnateljica Doma za odrasle osobe Ljeskovica

– Sve vas srdačno i s radošću pozdravljam i želim da se ugodno osjećate. Okupili smo se ovdje zbog jednog pomaka u našem radnom i životnom iskustvu. Za sve nas to je novi izazov u pružanju usluga u našem radu. Ovim projektom osim usluge smještaja Dom pruža jednu novu uslugu, a to je usluga organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku osobama s mentalnim teškoćama kao i uslugu individualne i grupne psiho-socijalne podrške korisnicima i članovima njihove obitelji – rekla je između ostalog u pozdravnom govoru ravnateljica Doma za odrasle osobe Ljeskovica Rada Matoš koja je pojasnila svim nazočnima o kakvom se projektu radi, njegovoj vrijednosti i svim drugim značajkama.

Uvjerenja polaznicama su uručile predstavnice Medicinske škole Osijek, ravnateljica Sanja Dravinski i prof. Mirjana Kralj koja je provodila nastavu osposobljavanja.     

Dom za odrasle osobe Ljeskovica od travnja 2021. godine provodi projekt „Mojih 5 kvadrata“ ukupne vrijednosti 10.928.085,43 kn. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima državnog proračuna Republike Hrvatske (15%), a ukupno će trajati 36 mjeseci, do 30. travnja 2024. godine

Cilj projekta je doprinijeti procesu deinsitucionalizacije i prevencije institucionalizacije osoba s mentalnim teškoćama na području Požeško – slavonske županije kroz razvijanje alternativnih oblika skrbi i izvaninstitucijskih usluga s ciljem inkluzije, odnosno ostvarivanja njihovog ljudskog prava na uključenost u život zajednice. Izmještanjem 20 korisnika Doma za odrasle osobe Ljeskovica u samostalne jedinice organiziranog stanovanja potiče se njihova aktivna integracija u svakodnevni život. Kroz novo uspostavljeni oblik stanovanja u zajednici, korisnicima se uz osnovne životne potrebe osiguravaju i socijalne, radne, kulturne, obrazovne, rekreacijske i druge potrebe.

U prvih godinu dana provedbe projekta, uspostavljena je usluga organiziranog stanovanja u 5 stambenih jedinica na području Požege uz psihosocijalnu podršku stručnog osoblja. U svakoj stambenoj jedinici boravi 4 korisnika uz podršku 2 asistenta. Zaposleno je ukupno 20 stručnih osoba od čega 17 asistenata te 3 viša asistenta. Asistenti i viši asistenti su prošli formalni program osposobljavanja u organiziranom stanovanju za osobe s mentalnim teškoćama koji se provodio od 4. siječnja 2022. godine. Stručne kvalifikacije će im biti upisane u e-radne knjižice, a uvjerenja o položenom programu će im biti dodijeljena 17.03.2022. godine.

U narednom periodu, stručno osoblje Doma za odrasle osobe Ljeskovica će se dodatno usavršavati za pružanje socijalnih usluga, educirat će se članovi obitelji osoba s mentalnim teškoćama te održavati različite radionice s korisnicima Doma. Također, planirana kampanja podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti, dodatno će pridonijeti procesu deinsitucionalizacije.

Kako bi se projektne aktivnosti provele sukladno važećim pravilima te kako je planirano samim projektom, Domu za odrasle osobe Ljeskovica u provedbi pomaže Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije kroz pružanje tehničke pomoći.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88