Urod kukuruza iznad svih prosjeka unatoč kišnoj godini

Autor: Požega Portal

DSC_0335 (Small)ZAVRŠJE – Velika većina poljoprivrednika ima razloga za zadovoljstvo kada se gleda na količinu uroda kukuruza na njihovim poljima a da je tako potvrđuje nam i Josip Kordaso iz Završja kod kojeg su ovih dana održani Pioneer dani polja, koji ima na svojim površinama preko deset hektara kukuruza.

Prema riječima inženjera Branka Pišonića iz tvrtke Pioneer sve bolja i bolja su pokusna polja sa sortama koje se uvode što ja potvrda na pokusnim poljima Josipa Kordasa u Zvršju.

-Ove godine očekujemo velike količine kod njega, obrali smo dosta pokusa po terenu. Ovo je godina kada se zbrajaju rekordi. Dolazimo do količina 15 do 16 tona suhog zrna po hektaru što je veliki prinos. Vlage su dosta prisutne što ne bi trebao biti problem. Nova genetika daje veliko poboljšanje u urodu što je vidljivo na svim pokusnim poljima.

Pioneer ove godine slavi 20 godina prisutnosti u Hrvatskoj u okviru kojih je mnogo toga promijenjeno u poljoprivredi. Povećane su količine proizvodnje po hektaru samo je sad veliki problem što u Hrvatskoj nema dovoljno stoke kojoj je zapravo kukuruz i namijenjen. I ovo je primjer iz koje se treba izvući pouka da se nešto treba napraviti u cilju poboljšanja i povećanja vlastitog stočnog fonda.

-Mi nudimo vrhunsku genetiku koja je vrh, i mercedes, u ovakvoj proizvodnji ali ako se ide sa reduciranjim ulaganjima onda se ne mogu postići oni  mogući i željeni prinosi – rekao je Pišonić te naglasio da u prodaju dolaze novi hibridi od kojih se također još veći i kvalitetniji prinosi.

Tržno učešće Pioneera u Hrvatskoj je na visokoj razini, preko 40%, što je veoma dobra zastupljenost uz jaku konkurenciju.

Budući da je daleko veća vlaga u kukuruzu od uobičajene biti će potrebno ulagati više truda, vremena ali financijskih sredstava kako bi se dobila optimalna količina vlage u kukuruzu. Sadašnja vlaga je oko 25% koju treba spustiti do 14%.

Cijena kukuruza se još ne zna što za Kordasa nije presudno jer on plasman svog proizvoda pronalazi u Dalmaciji i nikuda mu se ne žuri sa prodajom.

-Što se tiče poplave ona je učinila svoje i morao sam ponovno sijati oko 3 hektara. Problem je što se nakon poplave pojavio korov koji je stvorio određene probleme. Unatoč svemu prinosi će biti daleko iznad prosjeka i došli smo do deset tona po hektaru a na državnoj razini je to četiri do pet tona – rekao nam je Kordaso.

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: