Upozorili smo predsjednicu Republike Hrvatske da je situacija u mljekarstvu neizdrživa /FOTO/

Autor: DK

CEROVAC – Obitelj Milana Majetića iz Cerovca imala je čast ugostiti predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović na svom poljoprivrednom gospodarstvu te joj pobliže dočarati u kakvoj se trenutno situaciji nalaze oni poljoprivrednici koji su se opredijelili za sektor govedarstva, proizvodnju mlijeka i tov junadi.

Uz domaćine, obitelj Majetić, predsjednicu su dočekali brojni mještani tog malenog sela Cerovac, jakšički općinski načelnik Ivica Kovačević, njegov zamjenik Mile Barišić i predsjednik Općinskog vijeća Boško Obradović.

Rijetki su oni poljoprivrednici koji se u ovim kriznim vremenima posebice u govedarskoj proizvodnji odlučuju proširivati svoju djelatnost. Svijetli primjer je upravo obitelj Majetić koja se odvažila sagraditi novu farmu za tov junadi vrijednu više od milijun kuna u kojoj tove oko 100 grla.

Moglo bi se reći da je i predsjednica Kolinda ostala zadivljena tim svijetlim primjerom jer dok neki farmeri gase svoje farme, prodaju klaonicama i ono zadnje grlo koje je bilo u njihovoj farmi obitelj Majetić je iskazala hrabrost i upustila se u takav ozbiljan biznis.

Tov junadi je u svakom slučaju isplativiji od proizvodnje mlijeka koja je veliki teret obitelji Majetić, prevnstveno zbog veoma niske cijene te dragocjene, domaće i kvalitetne tekućine na što je Milan posebno skrenuo pozornost predsjednici i rekao da je takvo stanje gotovo neizdrživo unatoč tomu što svu hranu koja je potrebna za ishranu sami proizvode čime su zaokružili proizvodnu cjelinu.

Obitelj Majetić se odlučila na izgradnji nove farme jer je u staroj prostor veoma. Tovom junadi i muznih krava bave se jako dugo što se prenosi u njihovoj obitelji s koljena na koljeno.

Što se tiče proizvodnje mlijeka plasman mu je osiguran kojeg redovito predaje Vindiji. Prije je do zatvaranja mljekare Zvečevo, 1993. godine, mlijeko njima predavao i nakon toga je počeo raditi sa Vindijom kojoj je ostao vjeran kao otkupljivaču. Za junad koju utovi također ima sigurnog i dugogodišnjeg otkupljivača, jednog mesara iz susjedne Brodsko-posavske županije. Koliko može biti, sa cijenom za junad je zadovoljan, ali cijena mlijeka je ispod svih razina.

Hoće li posjeta predsjednice Kolinde potaknuti, i na njenu inicijativu, one odgovorne u izvršnoj vlasti na promjenu politike prema takvim poljoprivrednim proizvođačima ostaje nam za vidjeti i budnim okom pratiti.

 

Više iz kategorije