Upisati Stručni studij Enogastronomija u Požegi biti će privilegija: „Razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije se prepustiti slučaju“ /FOTO/

Autor: D.K.

Stručni studij Enogastronomija kao takav je jedinstven u Republici Hrvatskoj na Veleučilištu u Požegi, iz područja biotehničkih znanosti, koji je usmjeren na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma.

Svjesni činjenice da se današnji razvoj gastronomije u Hrvatskoj ne smije prepustiti slučaju odlučne korake poduzeli su čelnici požeškog Veleučilišta te su se izborili za novi studijski program kroz koji će se obrazovati stručnjaci u području enogastronomije. Studenti će se na tom studiju, između ostalog, upoznati sa sirovinama za proizvodnju hrane, a naglasak će biti na očuvanju njihovih prirodnih sastojaka tijekom procesiranja suvremenim metodama. Kroz proučavanje hrvatske tradicionalne kuhinje svladat će temeljne kulinarske vještine, naučiti voditi objekte koji se bave pripremom hrane, planirati obroke, znati dati preporuke za izbalansiranu prehranu. Sve će im to omogućiti da nauče složiti menije prema potrebama klijenata.

Stečena znanja biti će poveznica za osuvremenjivanje receptura za pojedina jela i preporuka za ciljane skupine potrošača. Znanje će stjecati kako kroz teoretski tako i praktični dio. U drugom semestru, sadašnjoj i prvoj generaciji studenata, upriličeno je praktično usavršavanje gastro znanja i vještina u poznatom požeškom ugostiteljskom objektu Zlatnom lugu čiji su vlasnici obitelj Pandžić u samom promišljanju za otvaranje studija etnogastronomije izrazili su da će dati svoj maksimalni doprinos kako bi studenti, budući stručnjaci u svom području stekli što više praktičnog znanja i vještina.

Zatekli smo se u Zaltnom lugu u vremenu kada je budućim studentima glavni kuhar Marijan Bek prezentirao pripremu jednog od niza tradicijskih jela. Pozorno su studenti slušali i upijali svaku izrečenu riječ očekujući da će biti otkrivene i kulinarske tajne koje svaki kuhar ima.

-Više nego zadovoljan sam jer imam mogućnost vidjeti kako se nešto u praksi radi i priprema. Jedno je teoretska, a drugo praktična nastava. Bio sam uključen u cijeli proces pripreme ovog specijaliteta koji se zove „Vinogradarski ćevap“. Imao sam priliku po njegovom dovršetku sudjelovati u pripremi za serviranje i postavljanje na stol ispred gostiju – kratko nam je prokomentirao jedan od studenata.

Uz voditelja Zlatnog luga Lea Pandžića praktični dio nastave pratio je i prodekan za nastavu na požeškom Veleučilištu, dr.sc. Berisalv Andrlić koji ističe da prema sadašnjim informacijama ima značajan broj onih koji će upisati Stručni studij Enogastronomije, koji bi u što skorije vrijeme trebao zaživjeti na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja u Požegi, koji je u osnivanju.

dr.sc. Berislav Andrlić, prodekan na Veleučilištu u Požegi

-Prilikom izrade studijskog programa enogastronomije Zlatni lug nam se pokazao kao idealan poslovni partner te nam je dao podršku za studij. Nastavak je kao što vidite uslijedio i sama edukacija u kojoj sudjeluju naši studenti i usvajaju znanja od glavnog kuhara Marijana Beka. Ovdje naši studenti imaju što vidjeti, od načina kako se izrađuju jelovnici, kako se vrše pripreme u turizmu i ugostiteljstvu koji je uostalom i cilj studija enogastronomije. Naglasak je na STEM studiju i biotehničkim znanostima, ali sve u funkciji ruralnog razvoja što je i glavna premisa budućeg Fakulteta turizma i ruralnog razvoja koji se trenutno nalazi u osnivanju – rekao je dr.sc. Berislav Andrlić prodekan za razvoj na Veleučilištu u Požegi dodajući kako će u sklopu projekta regionalne hrvatske kuhinje da se prezentiraju sva hrvatska jela i na taj način studentima koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske prezentiramo što najbolje imamo i nudimo, a to su naša autohtona jela.

-Naša je želja da naši studenti koji budu završili kod nas studija da budu što pripremniji za tržište rada iz kojeg razloga i jesmo angažirali naše suradnike vrhunske kuhare kako bi im se onaj praktični dio što više približio u praksi – dodao je prodekan Andrlić naglašavajući kako je prvi semestar bio zamišljen da se provodi kroz teoretski dio, a drugi se što više studenata uključuje u praktični dio.

-Veći je broj onih studenata koji su više zainteresirani za praktični dio. Ono što je zanimljivo da se među njima stvara jedna natjecateljska atmosfera jer žele biti jedan bolji od drugog. U ovom studiju je veoma bitno i na što stavljamo naglasak da studenti trebaju znati proizvodit a i posluživat hranu. Ako gledamo dosadašnji studij prehrambene tehnologije on se više bazirao na proizvodnju, a ovaj novi eno gastronomije, na njega smo dali naglasak i na proizvodnju ali i posluživanju hrane te izradu jelovnika.

Za upis u Studij enogastronomije dobivena je dopusnica za upise u taj smjer i već postoji upisna kvota. Uz to tim studentima će biti osigurane stipendija, a imati će i svoje mjesto u domu što je jedna savršena priča.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88