Požega.eu

Uočnica Male Gospe u Kutjevu /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Uočnica Male Gospe u Kutjevu /FOTO/ Požega.eu | Uočnica Male Gospe u Kutjevu /FOTO/

PRIJE 1 GODINU
D.K.

Ususret svetkovini Male Gospe proslavljeno je svečano euharistijsko slavlje ispred župne crkve na kojem se okupio veliki broj vjernika. Tradicija je dugi niz godina da Nebesku Majku - Malu Gospu, uoči njenog dana, dolaze slaviti brojni vjernici u najstarije proštenište u ovim krajevima.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je pleternički župnik preč. Antun Ćorković, a svima svećenicima i vjernicima, među kojima je bio i gradonačelnik Kutjeva mjesni župnik vlč. Ivan Štivičić zahvalio je na dolasku.

Nekada su se slijevali brojni vjernici u Kutjevu, o blagdanu Male Gospe iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

Za razliku od prijašnjih vremena Malu Gospu danas dolaze štovati vjernici u Kutjevo iz okolnih župa, gradova Orahovice, Slatine, Našica, Pleternice, Požege i gotovo svih mjesta u Požeškoj kotlini.

























































Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.