Uočnica Male Gospe u Kutjevu /FOTO/

Autor: D.K.

Ususret svetkovini Male Gospe proslavljeno je svečano euharistijsko slavlje ispred župne crkve na kojem se okupio veliki broj vjernika. Tradicija je dugi niz godina da Nebesku Majku – Malu Gospu, uoči njenog dana, dolaze slaviti brojni vjernici u najstarije proštenište u ovim krajevima.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je pleternički župnik preč. Antun Ćorković, a svima svećenicima i vjernicima, među kojima je bio i gradonačelnik Kutjeva mjesni župnik vlč. Ivan Štivičić zahvalio je na dolasku.

Nekada su se slijevali brojni vjernici u Kutjevu, o blagdanu Male Gospe iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

Za razliku od prijašnjih vremena Malu Gospu danas dolaze štovati vjernici u Kutjevo iz okolnih župa, gradova Orahovice, Slatine, Našica, Pleternice, Požege i gotovo svih mjesta u Požeškoj kotlini.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88