UNICEF donirao zaštitnu opremu za 23 ustanove koje skrbe o 19000 djece – dobitnici Lipičani

Autor: Jelenko Topić

Kako bi osigurao kontinuitet usluga i daljnju zaštitu najugroženijih skupina djece i njihovih obitelji tijekom pandemije, UNICEF je Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donirao prioritetnu zaštitnu medicinsku opremu za 23 ustanove iz sustava socijalne skrbi diljem Hrvatske. Donacija vrijedna 496 tisuća kuna, a uključuje ukupno 25.100 komada zaštitne opreme (9.840 zaštitnih odijela, 2.760 vizira, 4.700 maski FFP2/N95, 8.800 kirurških maski) namijenjenih za više od 1.000 zaposlenika, odnosno 720 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi koji rade s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecom s problemima u ponašanju.

Ustanova Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik je jedina s područja Požeško-slavonske županije to primila. Riječ je donaciji sljedeće opreme: kirurška maska tip 2R, zaštitna maska FFP2/N95, kirurška haljina sterilna veličina L, zatim zaštitno odijelo tip 3 veličina M, zaštitno odijelo tip 6B veličina L, zaštitni vizir za lice (sa zaštitom protiv magljenja) te termometri.

 U vrijeme pandemije posebno ugrožene skupine djece i njihove obitelji te pružatelji usluga izloženi su višestrukim rizicima. Stoga će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike opremu dostaviti u 23 institucije koje pružaju usluge za više od 1.900 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece s problemima u ponašanju.

-Donacija predstavlja veliku pomoć u borbi protiv bolesti koja ima utjecaja na naš svakodnevni život i funkcioniranje. Hvala UNICEF-u što predano radi kako bi doprinio boljoj skrbi za najugroženije obitelji i djecu –  istaknula je državna tajnica Margareta Mađerić i naglasila kako ovo nije prva donacija od strane UNICEF-a te kako je do sada osigurao zaštitnu opremu u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, poručila je: „Za nas su najranjivija djeca i obitelji u riziku na prvome mjestu, posebno sada kada pandemija ozbiljno ugrožava njihovo zdravlje i dobrobit. Od početka pandemije, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske UNICEF osigurava pomoć tamo gdje je najvažnije, kroz nabavu zaštitne medicinske opreme, higijenskih proizvoda i dezinficijensa,  organizaciju online treninga te pripremu edukativnih materijala, smjernica i preporuka.“

Kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom u Hrvatskoj, UNICEF je u ožujku pokrenuo kampanju „Zajedno protiv koronavirusa“ kroz koju je do sada osigurao više od 173.000 komada profesionalne zaštitne opreme za sustav zdravstva i socijalne skrbi, 10 oksigenatora za zdravstvene ustanove, informatičku opremu za nadogradnju servera potrebnog za online nastavu za 450.000 učenika,100 tablet računala i 500 SIM kartica za ranjive skupine djece, više od 12.700 higijenskih proizvoda za socijalno ugrožene obitelji, 450 paketa za podršku ranom učenju djeci iz socijalno ugroženih obitelji, besplatnu telefonsku liniju za podršku udomiteljskim obiteljima, te edukativne materijale, stručne smjernice i upute za roditelje, djecu i stručnjake

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek