UNESCO delegacija u radnom posjetu Parku prirode Papuk

Autor: DK

VELIKA – Ugledni stručnjaci UNESCO komisije ovih dana borave u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji odnosno na području Parka prirode Papuk koji imaju zadatak obaviti evaluaciju rezultata proteklog četverogodišnjeg razdoblja u Geoparku te popuniti upitnik koji UNESCO postavlja pred članove svjetske mreže geoparkova.

UNESCO delegaciju čine ugledni stručnjaci, Zheng Yuan Yuan (Narodna Republika Kina) i Marco Firpo (Italija) koji su članovi izaslanstva UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova, koja okuplja 120 geoparkova.

Zheng Yuan Yuan član UNESCO komisije

-Prvi puta sam ovdje u posjeti Parku prirode Papuk. Došao sam s kolegom iz Italije s kojim ću pogledati geopark i vidjeti u kojem su se pravcu stvari odvijale od prošlog puta odnosno jeli se zadržala kvaliteta i razvijanje – rekao je Zheng Yuan Yuan član izaslanstva koji je inače zadužen za svih 120 geoparkova koliko ih ima u Kini.

Komisija će boraviti u Geoparku Papuk koji je od 2007. godine jedini hrvatski član ove ugledne svjetske asocijacije. Ugledni će gosti u pratnji predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za zaštitu prirode, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika lokalne samouprave i Parka prirode Papuk posjetiti Veliku, Jankovac, svetište Gospe Voćinske i budući Geo info centar u Voćinu, geološki spomenik prirode Rupnicu na Papuku, te Trešnjevicu, Vrhovce i vile za odmor Montis Aurea na Novom Zvečevu. Također će u sklopu radnog posjeta posjetiti Orahovicu, Petrov vrh, Kutjevačku Rijeku transect, te vinske ceste na kutjevačkom području.

Marco Firpo, član UNESCO komisije

-Uz popunjeni upitnik dolazi i naša ocjena. Geopark Papuk vrlo je bogato i zanimljivo područje s geološkog stanovišta, a već prvi dojam je kako je u parku sve vrlo dobro organizirano te se nadamo kako ćemo u ova dva dana vidjeti što više od ovdje prisutnog prirodnog bogatstva – rekao je Marco Firpo, član UNESCO komisije.

Izaslanstvo UNESCA, njihovi domaćini i drugi korisnici s područja Parka prirode Papuk prvo su se okupili u Posjetiteljskom centru u Velikoj i pogledali film o Parku a potom su krenuli u obilazak cijelog Geopark, počevši od novoizgrađenog kamp odmorišta.

Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk

-Nakon posjeta kamp odmorištu Duboka planiran je odlazak na Jankovac i sastanak s djelatnicima s područja općine Čačinci. Nakon toga ide se do Voćina u posjet Rupnici našem budućem Geoinfo centru, a današnji obilazak ćemo završiti na Zvečevu. Sutra planiramo posjet dijelu parka oko Kutjeva i Orahovice – naglasio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk dodajući kako se nada pozitivnom ishodu evaluacije, a konačan stav se očekujemo početkom rujna ili najkasnije u listopadu.

-Oni će ocjenjivati naš progres unazad četiri godine i mi se doista nadamo da će oni prepoznati naš trud jer su iza nas doista veliki infrastrukturni projekti. Naravno, mi ne stajemo na tome i očekujemo realizaciju novih projekata, već krajem ove godine i u naredne tri godine onaj veliki projekt “Geopriča UNESCOVOG Geoparka” – dodao je Jurenac.

Više iz kategorije