Unatoč teškoj i zahtjevnoj 2014. godini vina su vrhunske kvalitete

Autor: DK

KUTJEVO – Ocjenjivanjem pristiglih uzoraka vina koja su jučer stavljena pred stručno povjerenstvo kojemu je na čelu prof.dr.sc. Edi Malteić započeo je “Festival graševine 2015”.

dr. Branko Mihalj, predsjednik Udruge kutjevačkih vinara

-Nalazimo se u povijesnom dijelu i “centru Graševine na svijetu” iznad starog podruma koji datira iz 1232. godine. Današnjim danom započinje naša manifestacija Festival graševine 2015. koja se nastavlja 6.lipnja kada je centralni dio manifestacije a završava 14. i 15. lipnja kada će se održati simpozij o graševini na kojem e se okupiti eminentni stručnjaci iz jednog dijela znanosti. Pozvani su i očekujemo sve novinare iz svijeta koji su poznavatelji vinske kapljice kao i someliere koji će također nešto više reći o vinskoj kapljici sa ovog područja – rekao je dr. Branko Mihalj, predsjednik Udruge kutjevačkih vinara koji je naglasio kako su na jednom mjestu na ocjenjivanju uzoraka okupljene najbolje Graševine iz Hrvatske ali i svi najbolji ocjenjivači.

Festival graševine ima za cilj da se potvrdi da je graševina najbolja vinska sorta kojoj se treba dati glavna značajka u prodaji hrvatskih vina kako u Europi tako i na drugim kontinentima.

prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina

-Već sam četvrtu godinu za redom predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina na Festivalu graševine u Kutjevu. Ovdje nam je glavna sorta graševina ali se tradicionalno ocjenjuju i druge sorte. Danas smo dobili najbolje graševine po kategorijama i dobi smo najbolje ocijenjeno vino drugih sorti. Zadovoljan sam i ugodno iznenađen sa kvalitetom vina posebice iz razloga jer nam je prethodila zahtjevna 2014. godina koja se nije odlikovala dobrim uvjetima za proizvodnju grožđa i vina ali očito da su naši vinari izvukli onaj maksimum što je pokazatelj dobrih vina koja su dobila visoku ocjenu – rekao je prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina koji je inače i profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Na ocjenjivanju je bilo 133 uzorka vina od kojih je 103 bilo sorte graševine od koji su izdvojene tri najbolje sorte po kategorijama.

-Pravilnik o ocjenjivanju Udruge vinara Kutjeva nalaže da se izabere najbolja graševina mlada, iz berbe 2014., izabrali smo i iz berbe starijih godišta, suha, bez ostatka šećera te graševine iz berbe starijih godišta s ostatkom šećera, polusuhe, poluslatke i slatke. Četvrta kategorija je vino iz ostalih sorata – pojasnio je prof. Maletić.

Najbolja mlada graševina berbe 2014. je od proizvođača Kutjeva d.d., “De Gotho Graševina” i kao takva je ocijenjena bijelim suhim vinom bez ostatka šećera. Najbolje ocijenjeno bijelo suho vino starijih godišta nakon pripetavanja je od proizvođača Perak d.o.o. graševina, berba 2012. Najbolje ocijenjeno vino cijele izložbe je graševina, ledeno vino proizvođača Kutjeva d.d., berba 2009. godine a najbolje vino ostalih sorata je traminac, ledena berba Kutjeva d.d. iz 2011. godine.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »