Unatoč skepticizmu, kapacitet pleterničkog vrtića popunjen: Nova skupina mališana kreće početkom rujna

PLETERNICA – Pleternički dječji vrtić pravi je primjer ispravne gradske investicije. Unatoč skepticizmu i bojazni nekih građana Pleternice kako se toliki vrtić nikako neće moći popuniti ni do pola, a posebno sve skupine, ovih dana svjedočimo upravo suprotnoj priči.

-U dogovoru s osnivačem gradom Pleternica, odnosno našom gradonačelnicom, nova vrtićka skupina kreće početkom rujna čime smo gotovo popunili kapacitet vrtića. Ovih dana stiže oprema, javni natječaj za zapošljavanje dvije odgojiteljice je završen i već sljedeći tjedan bi Upravno vijeće trebalo donijeti odluku o zapošljavanju – izjavila je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Nikolina Hačka.

Vrtić trenutačno broji 32 mališana u dvije jasličke skupine te 72 djece u tri vrtićke skupine. Nova skupina koja će brojati 23 djece kreće 4. rujna na zadovoljstvo brojnih roditelja čija su djeca bila na listi čekanja. Ako tome pribrojimo i 93 predškolaca ove godine će u vrtiću biti 220 djece. Prije četiri godine pleternički vrtić primao je tek pedesetak djece od tri do šest godina.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice

Svoje zadovoljstvo ne krije ni pleternička gradonačelnica.
– U travnju ove godine smo otvorili novu skupinu i, iskreno, mislila sam da će nova skupina biti potrebna tek sljedeće godine. No, lista čekanja pokazala je nešto drugo i žurno smo donijeli odluku da od rujna krene još jedna skupina. Na listi čekanja imamo još djece jasličke dobi tako da vrlo brzo moramo otvoriti i sedmu skupinu, a time će kapacitet vrtića biti popunjen. U nepune četiri godine od izgradnje novog vrtića već razmišljamo o njegovom proširenju, a to govori o dobroj procjeni gradske uprave prilikom kaže Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice.

Dodaje da cijena vrtića nije mijenjana duži niz godina i da je pleternički vrtić možda najjeftiniji u Požeško-slavonskoj županiji. Povećanjem kapaciteta vrtića i broja zaposlenih povećavaju se i izdvajanja iz gradskog proračuna tako da za svako upisano dijete grad mjesečno izdvoji oko 900 kuna za sufinanciranje boravka u vrtiću te u potpunosti financira predškolski odgoj koji moraju proći sva djeca prije polaska u prvi razred. Ukupni godišnji proračun  vrtića je oko milijun i pol kuna.

Pleternički dječji vrtić kapaciteta 150 djece završen je i otvoren 2013. godine, a vrijednost s opremanjem mu je iznosila 12 milijuna kuna.

/Foto: Ilustracija, arhiva, pozega.eu/

 

0 Comment