Unatoč kiši pješače Gospi Voćinskoj: U cik zore i ovu se godinu zaputio veći broj hodočasnika iz Davora /FOTO/

Autor: DK

blankPOŽEGA – Više od 30-ak pješaka-hodočasnika unatoč kišovitom vremenu i ovu se godinu iz Davora zaputilo na hodočašće Majci Božjoj Voćinskoj koju tradiciju neki od njih njeguju više od dvadeset godina. Željku Marijanoviću iza Davora ovo 22. je pješačko hodočašće u Voćin.

Tako smo i ovu godinu susreli na istom mjestu, u Gradskim Vrhovcima gotovo istu grupu pješaka hodočasnika koju svake godine susrećemo s kojima se zadržimo u kraćem razgovoru uz okrjepu s napitcima kojima ih novinari pozega.eu portala počaste.

blankOni svoje nakane na 90-kilometarskom putu u svom srcu nose i prinose svojoj Nebeskoj Majci Voćinskoj kojoj se preporučuju i traže utjehu kako za sebe tako i za svoje najmilije.

Duži niz godina prema Voćinu u cik zore, ispred župne crkve u Davoru, zajedno kreću Željko Marijanović, Zoran Jakirčević Coro, Josip Simić, Josip i Tomislav Svađumović te Miroslav Brlić, Matija i Mladen Ciprić.

Ove je godine njih šest krenulo nešto ranije kako bi prisustvovali misnom slavlju u požeškoj Katedrali nakon čega će se malo odmoriti te se s drugim hodočasnicima u zajedništvu, u 14 sati iz crkve sv. Lovre zaputiti prema Stražemanu.

blankU Stražemanu gotovo svi hodočasnici imaju smještaj kod obitelji, u njihovim kućama, kod kojih su svake godine dobro došli i dragi gosti. Neki od hodočasnika spavaju u vrećama u crkvi i tako dočekaju jutro i polazak prema Voćinu koji je u 5 sati nakon primljenog blagoslova kojeg će u ulozi stražemanskog župnika drugu godinu podijeliti vlč. Robert Mokri. To jutro u pet sati, na sam blagdan Gospe Voćinske u Stražemanu se okupe brojni hodočasnici pješaci iz gotovo svih župa Požeštine i Posavine koji do Straženama dođu organiziranim ili vlastitim prijevozom.

blankVeć godinama utabanim hodočasničkim stazama uz molitvu i pjesmu hodi se iz Stražemana prema Voćinu, a prvi veći predah je već oko 9 sati na Leštatu kod tamošnje lovačke kuće gdje sve hodočasnike pješake lovci Lovačke udruge “Jelen” ugoste i ponude im hranu i piće. Nakon toga ponovno se kreće put Voćinu do Djedovice gdje se također hodočasnici malo odmore nakon čega nastave zadnjih 10-ak kilometara do svog odredišta, Svetišta, u koje se dođe iza 16 sati, a središnje euharistijsko slavlje je u 18,30.

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića