Umro je osobenjak iz Laza: “Što će nam toliko materijalnog kad ne znamo uživati u onom što nam je Bogom dano?”

Autor: D.K.

marko-cvjetojevic-1LAZE PRANJAVOR – Na groblju u Lazama Ćosinim ovog je tjedna sahranjen 64-godišnji Marko Cvjetković  mnogima nepoznat, za neke čudak, a za neke mudrac koji je živio “u svom filmu”.

– Slušajte što vam priroda govori i živite u skladu s njom. Ljudi su nezadovoljni, izmišljaju, hrane se nezdravo i nisu ni svjesni da sve što trebaju imaju tu oko sebe – rekao nam je Marko Cvjetković prilikom jednog novinarskog terena na području Laza Prnjavor. Njega su posjećivali tek rijetki. Odnijeli bi mu uvijek ponešto, a on bi im zauzvrat skuhao čaj i podijelio koju mudru o životu.

Oni koji su ga poznavali kažu da je bio vrlo vrijedan, mir je pronalazio na pašnjacima na obroncima Požeške gore gdje je sa svojim psima čuvao ovce. Kosio je travu, sakupljao biljke za čaj i za ljetnih mjeseci pripremao se za zimu. Živio je u trošnoj kućici uz cestu, no najviše je vremena provodio na obližnjim proplancima.

marko-3
Marko je imao i veliku zanimaciju, nedaleko kuće gradio je svoje mjesto za odmor. U usjeku između brda uređivao je svoju oazu, ručno bušio i oblikovao zemlju. Ljude je uvijek procjenjivao “na prvu” i bez imalo zadrške rekao svakome što misli o njemu.

Marko je imao dva sina i dvije kćeri. No, on je odlučio živjeti sam, u skladu s prirodom.
– Priroda je naša majka, ona nam pruža sve što nam treba, samo ju trebamo osluškivati. Ona nam daje hranu i pruža zaštitu. Ne smijemo ju uništavati, već živjeti u skladu s njom. Ona nam daje sve za našu duhovnu snagu. Što će nam toliko toga materijalnog kad ne znamo uživati u onom što nam je Bogom dano – savjetovao nas je na odlasku, lani u listopadu. marko-4

Spuštao bi se Marko tu i tamo u grad, obavio bi nabrzinu što treba te se ponovno vraćao u svoj mir. Sada ga je našao zauvijek. No, iako je znao da je bolestan, smrti se nikad nije bojao jer, govorio je: I to je dio života, to nam je dao Bog koji za sve od nas ima svoj plan. marko-5

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »