Umro Milutin Milkas tvorac „sigurnosnog vozila“ i respiratora za lakše disanje

Autor: Jelenko Topić

staro vozilo, automotoportal.hrPOŽEGA – Čovjek našeg kraja za kojega se dosta pročulo u svijetu zbog njegovih „revolucionarnih“ izuma Milutin Milkas(ranijim prezimenom Dragić), rođen u Orljavcu, a dugi niz godina je radio u Švedskoj, otišao je s ovoga svijeta prije nekoliko dana i sahranjen je 13. srpnja u rodnom selu. Po zanimanju je bio ekonomist, radio je u turizmu, a oduvijek ga je zanimala tehnika i tehnologija.

Šira domaća, a i svjetska javnost čula je za njega sredinom sedamdesetih godina kada se pisalo o njegovom izumu „Securitasa“ tj.- sigurnosnog vozila koji je konstruirao od 1968. godine u Švedskoj, a prototip je imao i u Orljavcu, te ga predstavio medijima i javnosti toga vremena.

-Današnji su automobili nedorečene industrijske naprave jer nije riješeno kako preživjeti u slučaju sudara i nesreća-pričao nam je tada Milkas, kojega je smrt zatekla u dobi iznad 70 godina. On je konstruirao jedan valjak u kojemu putnici sjede u vozilu i u slučaju udara i sudara valjak se rotira oslobodivši na taj način energiju udara!

Jedno njegovo vozilo bilo je jednoosovinac konstuiran tako da se otprilike između dva velika traktorska kotača nalazi gondola u kojoj ljudi sjede dok se voze, a  energija udara se gubi rotacijom te gondole. Slično vozilo konstruirao je i za potrebe vojske.

On je imao još puno izuma o kojima su domaći i strani mediji pisali unazad četrdeset godina kao što je napr. respirator za olakšano disanje, podmornica i drugo, no nitko u svijetu nije pokazao zanimanje da nešto od toga proizvodi i ponudi tržištu! Mnoge izume je patentirao tako da su zaštićeni.

/Foto: Ilustracija, automotoportal.hr/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: