Umro je Antun Adžić, jedan od najvećih i najvažnijih kutjevačkih vinara

Autor: jutarnji.hr

Piše: Saša Špiranec

Objavljeno: 06. studeni 2022. 08:42

26804011

 Ustupljena Fotografija/

Ljubiteljima vina dao je trenutke zanosa kakve samo istinski velika vina mogu potaknuti

Umro je legendarni kutjevački vinar Antun Adžić. Čovjek blagog pogleda, neiskvarenog srca, bistra uma, duhovitih opaski i brojnih talenata. Stvorio je vinariju i vinski brend Adžić i uzdigao položaj Hrnjevac na kojem raste grožđe za njegovo najvažnije vino, Graševinu Hrnjevac, na razinu grand cru statusa. Zbog pitome su ga naravi i konstruktivnog djelovanja voljeli baš svi, i kupci i kolege i konkurencija.

Neobično ga je bilo promatrati u druženjima s kolegama vinarima iz Kutjeva, gdje markantnih osobnosti, oprečnih stavova i velikih ideja ne nedostaje, kako je uvijek bio najtiši za stolom i puštao glasne rasprave da prolaze mimo njega, da bi na kraju, kad su se svi ispuhali i kad si već zaboravio da je uopće prisutan, upravo on znao ponuditi rješenje prihvatljivo svima. Govorio je uvijek sa smiješkom na licu, urođenim i nenamještenim. Zračio je toplinom, a svjetonazor mu je bio neizmjerno jednostavan – radim posvećeno i iskreno, bez ikakve pompe i s najužim krugom ljudi koje volim i kojima vjerujem.

Kolege vinari su ga iznimno cijenili i nije bilo aktivnosti lokalne vinarske udruge u koju nije bio uključen i u vezi koje nije bio konzultiran. Vina koja je radio odavala su nepokolebljivost njegovog karaktera, što je na prvi pogled bilo u suprotnosti s dojmom koji je ostavljala vanjština. Naime, iako je rado učio od drugih i iako nije bio konfliktne naravi, dosljedno je slijedio vlastitu i originalnu ideju savršenog kutjevačkog vina, od prve butelje iz berbe 1995. do danas, jer njegova su vina jednostavno drugačija od ostalih kutjevačkih. Generalno su bila nijansu zrelija i podatnija, osobito Graševina Hrnjevac, koja je teksturom vjerojatno najraskošnije vino od te sorte u nas.

Volio je osluškivati tržište, to jest kupce i njihova reakcija mu je bila značajnija od mišljenja struke. Priznanje je u konačnici stiglo od svih, jer su njegova vina u međuvremenu prošla test vremena, pa ako je nekad i bilo skeptičnih u vezi stila koji njeguje, danas ih više nema. Otišao je zauvijek u osamdesetoj godini, obitelji je u nasljeđe ostavio neprocjenjivo vrijedan brend, vinograde i vinariju u Kutjevu, a nama pasioniranim ljubiteljima vina trenutke zanosa kakve samo istinski velika vina mogu potaknuti.

Izvor: Jutarnji list

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot