Umirovljeni požeški inženjer Stjepan Albert pokušava pisanom riječi pomoći svome zavičaju

Autor: Jelenko Topić

Požežanin Stjepan Albert(86) rođeni Čaglinac mladost je proveo sa znamenitim Zlatkom Crnkovićem, poznatim prevoditeljem i urednikom, zajedno su nekada igrali nogomet u tamošnjem klubu. Ovaj umirovljeni inženjer koji je dugo godina radio u Elektroslavoniji, te je bio direktor požeške tiskarske tvrtke i naposlijetku časnik u Hrvatskoj vojsci sjećajući se Crnkovića napisao je knjigu pod zanimljivim naslovom Zlatko Crnković Čaglinski i NK Omladinac do kraja pedesetih godina 20. stoljeća.

Kaže da ju je objavio u spomen mjestu i svim njegovim stanovnicima, od pudara-poljara, čordaša, svinjara, nogometaša, nogometnih djelatnika i funkcionara, navijača do učitelja, doktora, veterinara i svećenika. Dakako riječ je o ovom mjestu kakvo je bilo nekada i otišlo je u nepovrat zbog protoka vremena, zapostavljenosti, raseljavanja itd.

– Namjera je bila pronaći što više do sada zapisanog ili nacrtanog o Čaglinu ili povezanog s tim krajem, te objediniti sve u knjizi bez preinaka i što je moguće vjernije opisati mjesto, njegove stanovnike i prirodne značajke. Želio sam opisati Čaglin našeg djetinjstva, dječaštva, mladosti, te sjećanja i uspomena, naših snova i maštanja – kazao nam je autor knjige.

Njegova su  nastojanja da se oživi cijeli kraj što pokušava pisanom riječi, a želja mu je da se na dostojan način obilježi Crnkovićevo ime, kao velikog prevoditelja, barda hrvatske književnosti, pisca, izdavača i urednika, te da ga se proglasi najprije čaglinskim, a zatim i slavonskim brendom. On je trajno obilježio našu kulturu, zbog čega mu je Ministarstvo kulture dodijelilo nagradu za životno djelo.

Ima razmišljanja da bi mu se u čast uz potporu šire zajednice, možda i europskih fondova  u odgovarajućem prostoru otvori muzej, gdje bi se smjestilo mnogo pisane građe i dokumenata koji su ostali iza njegov plodnog stvaralačkog rada. Veliki dio svega toga je vezan uz Čaglin, kojega je nesebično volio. Svakome je jasno da to mala sredina kao što je čaglinska ne može sama, a čovjek koji je svojim djelom zadužio nacionalnu kulturu zaslužuje da općina Čaglin za takav projekt dobije značajnu potporu sa viših razina.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88