Ulaganjem 3,4 milijuna kuna požeška Sudska palača dobiva novu stolariju, te rampu za pristup invalida, a slijedi cjelokupno vanjsko uređenje u vrijednosti od 18 milijuna

Autor: Jelenko Topić
Damir Ronko, predsjednik Općinskog suda u Požegi i Branimir Miljević voditelj Stalne službe Požega Županijskog suda u Sl.Brodu

Već nekoliko dana zgrada požeškog pravosuđa, poznata u javnosti kao Sudska palača, veliko je gradilište. Riječ je o jednoj od najvrjednijih povijesnih građevina u ovom kraju, koja je kulturno dobro i od 1979. godine ima status nepokretnog spomenika kulture.

Na inicijativu predsjednika Općinskog suda Damira Ronka tijekom posljednje dvije godine pripremljen je projekt temeljite rekonstrukcije i obnove ovog zdanja sa niz obrađenih arhitektonsko-plastičnih detalja dominantnog u najužem središtu barokne Požege, a u kojemu požeške pravosudne institucije djeluju od daleke 1956. godine.

Nakon što je 2019. godine  u potpunosti izmijenjen kompletan uredski namještaj i izvršena modernizacija računalne opreme, stvoreni su i uvjeti za uređenje unutarnjeg i vanjskog dijela zgrade.

Damir Ronko, predsjednik Općinskog suda u Požegi

-Prva faza radova je u tijeku, trajat će do 1. rujna do kada bi bila završena zamjena vanjske stolarije i pristupa za invalide, a u pripremi je druga faza koja bi trebala krenuti iduće godine kada bi se potpuno iznutra rekonstruirala zgrada što podrazumijeva zamjenu unutrašnje stolarije, izradu novih sanitarnih čvorova, potpuno uređenje vanjske fasade, te ličenje cjelokupnog  unutarnjeg prostora, sve naravno pod budnim okom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi – ističe predsjednik suda. Izvođač radova prve faze je zagrebačka tvrtka Darmikon. Prema predračunu vrijednost radova druge faze bila bi 18 milijuna kuna. Sredstva je osiguralo Ministarstvo pravosuđa i uprave koje je na naš upit dalo podatke o trenutnim poslovima.

-Radovi na zgradi Općinskog suda u Požegi obuhvaćaju zamjenu ulične i dvorišne stolarije, izvedbu pristupa za invalide s dvorišne strane i ugradnju odvlaživača u podrumske prostorije.

Vrijednost radova iznosi 3,4 milijuna kuna s PDV-om, a planirani rok izvođenja je šest mjeseci. Investitor je Ministarstvo pravosuđa i uprave – stoji u odgovoru njihove Službe za informiranje.

Sudska palača sagrađena je 1895. godine prema projektu poznatih zagrebačkih arhitekata Lea Honigsberga i Julija Deutscha, godinu kasnije u nišu zgrade postavljen je kip Svetog Florijana koji je uklonjen 1948. godine, te ponovo vraćen 2006. godine. Uz taj kip na pročelju prevladavaju neorenesansni elementi pri čemu se posebno ističe središnji dio sa kupolom, a na vrhu pročelja je postavljen grb grada Požege koji je dao izgraditi ovu zgradu.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88