Ukida se ‘Lijepom našom‘, Uvodića poslali u mirovinu: ‘Nakon 46 godina rada samo dobijem mail…‘

Autor: jutarnji.hr

“Lijepom našom”, jedna od najdugovječnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije, koja je više puta prošla cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko, ukida se nakon 24 godine emitiranja.

Koronakriza je, čini se, uspjela okončati i taj glazbeno-scenski spektakl koji se smatrao neuništivim, baš kao što je zaustavila brojne festivale i koncerte.

Kako je HRT odlučio ukinuti “Lijepom našom” tako je i Branko Uvodić, 66-godišnji televizijski voditelj, spiker i urednik rodom iz Osijeka, saznao je da više nije njihov djelatnik. Uvodić, dugogodišnje zaštitno lice HRT-a, dobio je mail iz kadrovske službe HRT-a u kojem stoji kako mu 25. srpnja prestaje ugovor o radu, i to tijekom odrađivanja terena jer se nalazi na 54. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

– Ma ne, nisam dobio otkaz. Ja sam već prije godinu dana ispunio uvjete za mirovinu, no zbog emisije “Lijepom našom” poslodavac mi je svaka tri mjeseca produljivao ugovor. No, sada je odlučeno da je zbog epidemioloških razloga nemoguće nastaviti snimanje emisije, pa mi poslodavac niti nije produljio ugovor. Stoga od 26. srpnja, čini mi se, odlazim u mirovinu – objasnio nam je Uvodić.

On je nezaobilazno lice HRT-a, i to već gotovo pet desetljeća, a koliko je emisija “Lijepom našom” napravio, teško mu je i nabrojati.

Nije mu žao što ide u mirovinu, štoviše, kaže, ali žao mu je što je zaustavljena emisija “Lijepom našom”.

– To je jedini brend HRT-a i pravi projekt koji nije kupljena licenca, osim “A strane”. To je emisija koja čuva i njeguje tradiciju, narodnu glazbu, običaje i folklor. Pa, ja bih mogao organizirati epizode “Lijepe naše” za dvije godine unaprijed koliko je gradova i općina zainteresirano. Gledajte, ljudi plaćaju pretplatu i očito žele takav sadržaj koji je, moram još jednom ponoviti, dugo godina već među najgledanijim sadržajima – ističe Uvodić.

Ima li naznaka da će se “Lijepom našom” nastaviti nakon koronakrize, pitamo ga.

– Kako sada stvari stoje, čini mi se da dio uredničkog kadra na HRT-u nije baš zainteresiran. Zanimljivije su emisije sa zvijezdama koje pjevaju i plešu, a to što mi nemamo zvijezda, to je drugi problem – smatra Uvodić.

Veseli se mirovini i priznaje da mu neće teško pasti.

– Imam još nekih voditeljskih angažmana, ali jedva čekam više vremena da ih posvetim unučadi, Lauri i Davidu. Želim biti više s obitelji jer sam zbog serijala često bio na putu, na terenima po Hrvatskoj i inozemstvu – rekao nam je Branko Uvodić, sada pomiren s idejom odlaska u mirovinu, dok se s nostalgijom prisjeća dana kada je bio je najmlađi spiker u bivšoj državi.

Prva epizoda emisije “Lijepom našom” emitirana je 8. studenoga 1994. na Prvom programu HTV-a u 20 sati iz Doma sportova u Zagrebu. Otad je kod publike stekla kultni status i postala brend Hrvatske televizije. Imala je veću gledanost i od moderne “A strane”. Iza njih su milijuni prevaljenih kilometara, a broj posjetitelja također je prešao brojku od milijun ljudi.

– Gospodin Branko Uvodić nije dobio otkaz na HRT-u, nego je s navršenih 65 godina 2019. stekao uvjete za redovnu starosnu mirovinu. Nakon toga mu je HRT u nekoliko navrata produljio ugovor o radu, s obzirom na to da je prepoznat kao urednik i voditelj poznatog zabavnog serijala “Lijepom našom”. Zadnje produljenje istječe mu 25. srpnja 2020. godine – rekli su nam na HRT-u.

Zanimalo nas je razmišljaju li o ponovnom snimanju serijala “Lijepom našom” nakon popuštanja protupandemijskih mjera.

– Budući da trenutačno zbog koronakrize nismo sigurni da će se ostvariti svi uvjeti za nastavak snimanja emisije “Lijepom našom” uz poštivanje svih epidemioloških preporuka, u ovom trenutku ne postoje razlozi za daljnji nastavak radnog odnosa g. Uvodića. Ako se steknu uvjeti za ponovno snimanje, HRT će svakako razmotriti ponovni angažman g. Uvodića – stoji u izjavi s HRT-a.

Izvor: jutarnji.hr

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek