Ugovori potpisani – radovi na energetskoj obnovi požeške bolnice mogu početi

Autor: D.K.
blank

Nakon izbora izvođača radova odrađene su i one zadnje radnje, potpisi ugovora, te održavanje početne konferencije, projekta Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega na adresi Osječka 107, Požega“ u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.kako bi se mogli započeti radovi na energetskoj obnovi svih šest objekata – zagrada Opće županijske bolnice Požega.

Uz domaćina, ravnatelja Opće županijske bolnice Požega, prof. dr. sc. Željka Glavića na svečanosti potpisivanja, između ostalih bili su, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja Dunja Magaš, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i njegov zamjenik Vedran Neferović, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, gradonačelnik Kutjeva Josip Budmir, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, općinski načelnici Kaptola i Jakšića, Mile Pavičić i Ivica Kovačević, zamjenik načelnika općine Velika Ivo Potočanac, dekan Veleučilišta u Požegi prof.dr.sc. Boro Miličević, zamjenik načelnika Policijske uprave požeško-slavonske Dalibor Bauer, ravnatelji županijskih ustanova i institucija, brojni liječnici – specijalisti iz Opće županijske bolnice Požega, predstavnici Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije na čelu s ravnateljicom Senkom Horvat i njenom suradnicom Andrejom Hajdinger i dr.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 09. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u administrativnom dijelu pripreme, kao i u provedbi projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom.

Radovima na energetskoj obnovi će se povećati toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenit će se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove“ bolnice, zgrada „stare“ bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija.

Zgrada će iz energetskog razreda F prijeći u energetski razred B, a ostvarit će se ušteda toplinske energije u iznosu od 67,04%.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Ostatak iznosa financiranja na sebe je preuzela Opća županijska bolnica Požega, kao korisnik projekta. Opća županijska bolnica Požega se uz pomoć Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije početkom srpnja prijavila na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s potraživanim iznosom do 5.943.295,67 kuna, čime bi se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

Završetak radova se očekuje do svibnja 2020. godine, a završetak cijelog projekta energetske obnove do listopada 2020. godine.

Pozdravljajući sve nazočne koji su došli na početnu konferenciju ravnatelj Opće županijske bolnice prof. dr. sc Željko Glavić nije krio skrivao zadovoljstvo početka provedbe projekta za kojeg je rekao kako će on znatno unaprijediti kvalitetu zdravstven usluge i uvjete rada.

blank
prof.dr.sc. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega

-Uz ovaj projekt, u pripremi su već i drugi. U pripremi je natječaj za izvođača radova za Dnevnu bolnicu. Riječ je o radovima vrijednim oko 15 milijuna kuna gdje se planira rekonstrukcija i izgradnja Pedijatrije, pedijatrijske dnevne bolnice, dnevne bolnice za odrasle i jednodnevne kirurgija s dvije operacijske dvorane. Paralelno s tim ide i natječaj za gotovo 18 milijuna kuna medicinske opreme što je već odobreno, a svih 35 milijuna kuna su bespovratna sredstva – rekao je prof. Glavić.

blank
Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Na početku provedbe projekta čestitke je uputio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević naglašavajući kako je ponosan posebice iz razloga jer je Požeško-slavonska županija među najuspješnijima po privlačenju sredstava za energetsku obnovu.

blank
Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravsva

Na svečanosti su se obratili i državni tajnici Ministarstva graditeljstva Dunja Magaš i Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić.

blank
Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva

-Energetska obnova zgrada podiže kvalitetu života i rada i štedi novac građanima i lokalnim te regionalnim jedinicama. Od ukupno 311 milijuna eura koliko je u okviru Programa konkurentnost i kohezija 2014-2020 namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada već je rezervirano 90 posto alokacije. U ovom trenutku se obnavlja više do 1300 bolnica, škola, vrtića, višestambenih zgrada. Prosječna ušteda energije koju obnovljena zgrada postiže je preko 60 posto, a s navedenim ugovorima energetske obnove realizirat će se projekti ukupne vrijednosti 5 milijardi kuna, od čega su 2,3 milijarde kuna bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj – rekla je državna tajnica Magaš.

O tome da se na području Požeško-slavonske županije jako puno radilo nešto više je rekla ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije  Senka Horvat.

blank
Senka Horvat, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije  

-Na objektima kojima upravljaju ustanove, a kojima je osnivač Županija do danas imamo projekata u različitim fazama provedbe u vrijednosti od oko 100 milijuna kuna. Ovo je najveći projekt te vrste, a vjerujem kako ćemo ga vrlo uspješno provesti. Odobren je i projekt u pakračkoj bolnici čije je vrijednost oko 13 milijuna kuna, a potpisivanje tih ugovora očekuje se ove jeseni. U realizaciji je i projekt Doma umirovljenika u Požegi vrijednosti oko 10 milijuna kuna, a radimo i druge projekte s bolnicom tako da ovdje očekujemo jedno veliko gradilište – naglasila je Senka Horvat.

blank
Andreja Hajdinger, zaposlenica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije koja je predstavila projekt  

Uz ravnatelja Opće županijske bolnice Požega prof. dr. sc. Željka Glavića, ugovore su potpisali predstavnik tvrtke “Jukić Dam d.o.o” koja će izvoditi radove, predstavnik tvrtke “MHM” iz Osijeka koja će izvoditi projektantski nadzor i predstavnicu tvrtke “Erkon” koja će izvoditi stručni nadzor o kojem je projektu prije potpisivanja nešto više rekla i predstavila ga Andreja Hajdinger ispred Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank

Više iz kategorije

 
blank

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek