Ugašena keramičarska peć u Lipiku i zatvorena galerija požeškog gimnazijalca Matije Grgurevića /FOTO/

Autor: DK

LIPIK – Kulturna i turistička ponuda Lipika od neki dan je postala skromnija. Naime, nakon 21 godinu rada zatvorena je Galerija i atelier umjetničke keramike Matije Grgurevića. Pritisnut godinama ovaj vrsni umjetnik otišao  je u zasluženu mirovinu. Zatvorio je galeriju i ugasio keramičarsku peć.

Galeriju su redovito obilazili domaći i inozemni turisti kao i pacijenti  Termalnog lječilišta Lipik. Gosti Lipika odlazili su svojim domovima s Matijinim vrhunskim suvenirima i umjetničkim djelima koji ih podsjećaju na boravak i liječenje u kontinetalnoj Opatiji kao još nazivaju ovaj grad.

Lipik i Požeška kotlina ispunjavali su cijeli Matijin stvaralači opus, od figuralnih ostvarenja, preko zidnih ploča i reljefa, pa do stiliziranih tanjura i križeva. To nije ni čudo jer je ovaj umjetnik rođen u Požeškim Sesvetama 1934. godine gdje je završio osnovnu školu. Nakon petog razreda gimnazije  u Požegi odlazi u Učiteljsku školu u Križevcima, a potom u Pakrac gdje i maturira. Studij likovne kulture završio je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugo je predavao likovni odgoj u osnovnoj školi, a paralelno se bavio keramikom i slikarstvom. Trajno se nastanjuje u Lipiku. Uoči Domovinskog rata odlazi u slobodne umjetnike. U obiteljskom domu gdje je bila radiona i keramičarska peć otvora galeriju.

Matija je izlagao u zemlji i inozemstvu na brojnim izložbama, te sudjelovao na likovnim kolonijama i trienalima male keramike gdje je dobio brojne nagrade i priznanja. Snagom  svog stvaralačkog talenta stasao je u nezaobilaznog suvremenog hrvatskog keramičara. Posebno se to vidi iz figuralnih motiva sakralnog karakera koje je radio u posljednje vrijeme. Anđeli su u prvom planu. Njegovi se radovi nalaze u brojnim privatnim kolekcijama i galerijama diljem svijeta. Veliki je to gubitak za Lipik.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: