Udruge s područja grada Požege prijavite svoje projekte i programe za 2016. godinu

Autor: D.K.

POŽEGA-gradska-kućaPOŽEGA – Na području grada Požege, prema Registru udruga, registrirano je 375 različitih udruga, od onih sportskih do braniteljskih, informativnih, obrazovnih, kulturno-umjetničkih i drugih. Prema nekim procjenama više od 60 posto udruga nije aktivno, ne djeluju u skladu sa aktima koje su priložili prilikom osnivanja udruge. Sve će to biti vidljivo ovih dana kada se “pročiste” baze podataka jer je zakonskom regulativom svaka udruga obavezna uskladiti svoju djelatnost, donijeti novi Statut i prilagoditi druge zakonom propisane pojedinosti.

Udruge koje se usklade prema novim zakonskim okvirima moći će se kandidirati na različite projekte s ciljem ostvarivanja financijskih potpora kako bi proveli u djelo ono što im je u osnovnom programu djelovanja.

Grad Požega, kao jedinica lokalne samouprave, i ove godine, u pripremi proračuna za narednu godinu, očekuje zahtjeve za planirane projekte i programe kako bi se mogla donijeti odluka o tome koliko će se kojoj udruzi moći financijski pomoći.

-Za što i kako osigurati sredstva za projekte ili programe koje planiraju brojne udruge građana s područja Grada Požege za iduću godinu – otvoreno je pitanje udrugama građana do kraja listopada. Naime, objavljen je Poziv za prijavu za financiranje javnih potreba udruga građana na području Grada Požege u 2016. godini – navodi se na web stranicama grada Požege što je ujedno i poziv da se sve zainteresirane udruge kandidiraju sa svojim projektima. 

-Udruge imaju mogućnost prijaviti svoje programe iz područja kulture, glazbenih, filmskih, književnih i scenskih djelatnosti, programe za djecu, programe nacionalnih manjina, znanstveno-istraživačke skupove i njihova popratna izdanja itd. Zapravo i nema okvira u područjima za koje se udruge mogu prijaviti, osim što mora biti u interesu Grada i u suglasnosti s njegovom strategijom. Prioritetna područja financiranja su programi odnosno projekti iz područja kulture od interesa za Grad Požegu, zdravlja i zaštite okoliša, socijalne skrbi, humanitarnih i karitativnih djelatnosti, građanskih inicijativa, ljudskih prava i sloboda, djelovanja braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ratnih stradalnika, rada s djecom i mladima i sl. – objavljeno je na web stranici grada Požege nadalje navodeći kako će se u postupku odobravanja potpora ocjenjivati kvaliteta i značenje prijavljenog programa odnosno projekta, njihova realnost te institucionalna osposobljenost za provedbu, a osobito doprinos programa odnosno projekta ostvarivanju vizije i strateških ciljeva razvoja Grada, doprinos ostvarivanju programa zadovoljavanja javnih potreba u području na koje se odnosi, broj sudionika obuhvaćenih provedbom, širina teritorijalnog obuhvata i realnost u ostvarivanju.

 

Više iz kategorije