Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

UDRUGA „PUT“ I POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE: Predavanje o zbrinjavanju izbjeglica u vrijeme NDH u Općini Ruševo

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: I Tomić [FB]

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | UDRUGA „PUT“ I POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE: Predavanje o zbrinjavanju izbjeglica u vrijeme NDH u Općini Ruševo Požega.eu | UDRUGA „PUT“ I POŽEŠKI OGRANAK MATICE HRVATSKE: Predavanje o zbrinjavanju izbjeglica u vrijeme NDH u Općini Ruševo

PRIJE 10 MJESECI
TEKST: I Tomić [FB]

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U Ruševu je u organizaciji mjesne Udruge „Put“ i Ogranka Matice hrvatske u Požegi održano u vatrogasnom domu predavanje o zbrinjavanju izbjeglica u vrijeme NDH, između 1941. i 1945. godine, u tadašnjoj Općini Ruševo. U nazočnosti brojnih gostiju iz Požege, Slavonskog Broda, Đakova, mještana i ostalih s područja čaglinske općine, prigodnim pozdravnim riječima obratili su se u ime organizatora predsjednica Udruge Andrijana Plavi i Željko Jakopović.

Predavačica i poznata novinarka te autorica dokumentarnih filmova i knjiga Nada Prkačin na zanimljiv je način govorila o ovoj temi, oslanjajući se na izvornu dokumentaciju iz Arhiva u Požegi. Ondašnja Općina Ruševo je 1941. godine po broju stanovnika bila šesta od dvanaest općina u upravnoj jedinici Kotaru Požega. Obuhvaćala je devet sela, a najveći dio radnog i siromašnog stanovništva obitelj je prehranjivala teškim fizičkim radom u poljima. Unatoč tome, oni su u svoje domove primali izbjeglice koje su dolazile uglavnom iz Bosne i Hercegovine. U teškim i neizvjesnim ratnim vremenima, slogu su remetili mnogi problemi, a o tome upravo na vjerodostojan način svjedoče požutjeli dokumenti koji su nijemi svjedoci vremena tijekom Drugoga svjetskog rata.

-U Općini Ruševo tada se manje ili više događalo kao i drugim općinama i kotarima, ali i velikim župama. Ima mnogo dokumenata u kojima se vidi civilni i vojni dio, a oni su na svu sreću sačuvani na razini Kotara Požega. Pritom je tadašnji kotarski predstojnik Gunčić donosio velike, važne i dobre odluke o svemu, a s današnje vremenske distance obavljao je funkciju poput Križnog štaba u Domovinskom ratu. Država je u to vrijeme poduzimala sve što je mogla i što je bilo u njenoj moći da olakša život ne samo izbjeglicama, već i pravoslavnom stanovništvu. Rješavala je i pojedine probleme u obitelji, posebice kada je riječ o alkoholizmu, što se ni do današnjih dana nije bitno promijenilo. Nitko ne postavlja pitanje kako se moglo smjestiti čak 10.000 izbjeglica u roku tri dana i kako su u to vrijeme proživljavali civili koji su im pomagali-istaknula je Nada Prkačin. Dodala je kako trebamo znati hrvatsku povijest, kakva god ona bila, i o njoj trebamo razgovarati jer se ponavlja.
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.