Udruga „Kutjevačke vinske ceste“ dobila sekciju „Sv. Martin“ (foto)

Autor: Požega.EU

KUTJEVO – Kako je najavljeno u sklopu udruge „Kutjevačke vinske ceste“ osnovana je sekcija kulturno-umjetničko društvo „Sveti Martin“. Osnivačka skupština sekcije održana je na godišnjoj skupštini „Kutjevačkih vinskih cesta“ u Venju, a za predsjednika je izabran Ivan Fistrić, poznatiji kao vinski biskup Fio, koji je ovom prigodom dao povijesni pregled proslava Martinja u kutjevačkom kraju uputivši svima pozdrav iz Cugerlanda rekavši da je to područje ispod Krndije i Papuka, točnije od Bekteža do Velike i Biškupaca!

Sekcija je osnovana s ciljem zaštite izvornog pučkog obreda krštenja mošta koji je izostao unazad dvije godine na Trgu graševine, no osnivači, odnosno štovatelji Sv. Martina tvrde da vraćanje te priredbe sa vinskim biskupom ili kardinalom ne isključuje sadašnji blagoslov vina koji se odvija pred tamošnjom crkvom u sklopu martinjskih svečanosti. Prilog ovoj inicijativi je prezentirana peticija sa 180 potpisa građana Kutjeva, a navodno da potpisa ima još više od stotinu.

Najavili su da će KUD „Sv. Martin“ ubuduće priređivati pučki običaj krštenja mošta po kojemu je Kutjevo više stoljeća bilo prepoznatljivo.Inače pristupnicu za članstvo potpisalo je 18 pojedinaca ovog kraja.

Izvještaj o radu udruge „Kutjevačke  vinske ceste“ podnio je Hrvoje Sontaki Ceco istakavši da planiraju obnoviti spomenik graševini u Venju koji je pripremljen za postavljanje.

Ovdje su sudionici kušali brojne domaće delicije i vina uključujući djevičanske čvarke spravljene od leđne slanine prasice koja je djevica, te desert Vinska pahuljica, a priznanje za najbolju mesnu platu dobio je Marko Jakovljević Markić  iz Hrnjevca, te za najbolje mlado vino Drago Razumović iz Kutjeva.

Nakon skupštine kutjevačkii vinski biskup Fio zajedno sa pomoćnim biskupom Markom Iličićem Cocom u fra Kitokretom krstio je mošt u vino pri čemu se istakli da to čine u ilegali, dok je ministrant bio Miralem Kapetanović, te zvonar Marko Jakovljević Markić. Vinski kumovi su bili Kutjevačanka Nada Razumović i zagrebački odvjetnik Stjepan Bićan, a nastupili su mladi tamburaši „Sanjari“ iz Kutjeva.

/Foto: D.Mirković/

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot