Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Učenje o predikatinim vinima na terenu [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Učenje o predikatinim vinima na terenu [FOTO] Požega.eu | Učenje o predikatinim vinima na terenu [FOTO]

PRIJE 1 GODINU
TEKST: D.M.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Članovi Udruge Kutjevački vinari i Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi počeli su sa provođenjem projekta “Vinski turizam je in” a uz financijsku pomoć Ministarstva turizma i sporta. Namjera je da studenti ono što uče teoterski na nastavi provjere i na terenu što je službeno u projektu nazvano „Radni dan u vinogradarstvu“.

Za prvu temu, predikatna vina, nije slučajno izabran vinograd Kutjeva d.d. u Hrnjevcu gdje ova tvrtka ima ostavljenu površinu sorte traminac predviđenu za proizvodnju ledenog vina. Inače Kutjevo d.d. je u proizvodnji predikatnih vinima najpoznatija u Hrvatskoj i za njih je ostvarilo brojne šampionske titule u Hrvatskoj i svijetu.Dvadesetak studenta i vinare pozdravio je Krunoslav Sontaki, predsjednik Kutjevačkih vinara, a o temi su govorili stručni suradnik Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d. i Josip Mesić predavač na Faklultetu.Upoznali su okupljene sa vrlo zahtjevnom proizvodnjom koja je najčešće ekonomski neisplativa ali ima prestižan značaj u vinarskim krugovima i gastronomiji.

Predikatna vina obzirom na ostatak šećera od 94 do čak 154 grama i više klasificiraju se u kasnu berbu, izbornu, izbornu berbu bobibca, izbornu berbu prosušenih bobica i na kraju ledenu berbu. Naime, da bi ste dobili ledeno vino grožđe treba ostati na lozi u zimskim mjesecima na nemilost pticama, divljači i bolestima očekujući tri dana minus sedam stupnjeva Celzijevih. Osim toga, neophodna je pozicija vinograda na južnoj poziciji i većoj nadmorskoj visini, odabrati pogodnu sortu, a potom obaviti vrlo složenu fermentaciju. Zbog toga su takva vina vrlo skupa i cjenjena u gastronomiji.U vinogradu obavijenom maglom i na blizu 400 metara nadmorske visine, osim ledenog vina Kutjeva d.d. kušalo se i ledeno vino obitelji Ivana Mitrovića iz Kutjeva. Gosti su bili i nekolicina vinara, članova kaptolačkre Udruge “Vino-Kap”.Na kraju domjenak i degustacija vina okupljenih vinara.

Tekst i foto: D. MirkovićOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.