Učeniku Zlatku Dražiću za inovatorska dostignuća zlato u Hrvatskoj srebro u Njemačkoj

Autor: DK

POŽEGA – Kosilica na daljinsko upravljanje, izum-inovacija učenika Zlatka Dražića, koji pohađa treći razred Tehničke škole u Požegi prepoznata je i prestižno nagrađena brončanom medaljom u Nürnbergu na Svjetskom natjecanju.

Kosilica se inače kreče pomoću dva elektro motora koji dobivaju snagu iz akumulatora koji se konstantno puni preko glavnog motora koji ujedno i kosi travu. Na taj se način dobiva električna energija koja stalno kruži iz kojeg razloga bateriju nije potrebno puniti. Domet daljinskog upravljača je 100 metara, a mogućnost je i do 300 metara ako nema nekakvih većih prepreka.

-Bili smo na Međunarodnom natjecanju inovacija Arka na kojem sam osvojio zlatnu medalju. Bilo je oko 300 izlagača, inovatora, iz više zemalja. Bio sam prije dva tjedna u Nürnbergu na svjetskom natjecanju gdje samo osvojio bronačnu medalju. U Njemačkoj je bilo oko 800 izlagača ukupno što je veoma jaka konkurencija. Unatoč tomu uspjeli smo konkurirati i ostvariti dobar rezultat. Ovdje sam na ovu kosilicu, koju sam već jednom prezentirao, postavio kameru koja ima mogućnost da se spoji na mobitel tako da se preko njega može kontrolirati kretanje kosilice i da se mogu uočiti eventualne prepreke. Sve se jako dobro može vidjeti na kameri mobitela. Domet kretanja je po novom nešto više od 100 metara na kojoj se udaljenosti može kontrolirati kretanje kosilice – rekao nam je učenik Zlatko Dražić i  dodao kako je o cijeni takve kosilice teško govoriti. Da bi se svi dodaci nabavili treba oko tri tisuće kuna a sve skupa košta oko tisuću eura.

Učenik Dražić, kako nam je rekao radim na nekim novim novitetima s manjim timom o čemu trenutno ne želi previše govoriti ali će na vrijeme reći o kakvim se izumima radi.

Certifikat za dostignuća učenik Zlatko Dražić primio je od Udruge inovatora Hrvatske iz ruku njenog predsjednika Marka Bubaša.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »