Učenici požeške Tehničke škole strukovno se obrazovali i osposobljavali u Portugalu i Sloveniji

Autor: D.K.

POŽEGA – Tehničkoj školi iz Požege Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU(AMPEU) odobrila je Erasumus+ projekt mobilnosti učenika naziva „Iskorak u inovativniju i kreativniju budućnost uz pomoć EU stručnjaka“. Taj projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince. Projektom su planirane dvije mobilnosti učenika. Prva mobilnost za 18 učenika u Bragu (Portugal), a druga za 16 učenika u Škofja Loku (Slovenija).

U razdoblju od 15.10. do 28.10.2017., prva mobilnost u portugalsku Bragu, ostvarilo je 18 učenika iz tri zanimanja (po 6 učenika Tehničara za računalstvo, Tehničara za mehatroniku i Računalnih tehničara za strojarstvo), te tri nastavnika u pratnji. Prije odlaska na mobilnost, nastavnici članovi projektnog tima, održali su učenicima jezične, kulturološke te pedagoško-stručne pripreme.

Po dolasku u Bragu bio je organizirani razgled grada, kako bi se učenici u danima mobilnosti što prije snašli i adaptirali na novu sredinu. Braga je grad sa mnogo crkvi, spomenika i  kulturnih znamenitosti među kojima se ističe svetište Bom Jesus.

Prvi radni dan su nastavnici zajedno sa učenicima išli u tvrtke kako bi vidjeli proizvodne i tehničke mogućnosti. Svi zajedno su upoznali okruženje u kojemu će učenici obaviti praktičnu nastavu u slijedeća dva tjedna. Učenici su praksu obavljali u devet tvrtki, IFIX, MallowDream, Promecel, Rito, Centroinformatica,  Centisupport, VHV, XDOC, Mario da CostaMartins&Filho. Učenici su na praksi obavljali praktične zadaće primjerene njihovom stupnju teorijskog znanja, crtanje strojnih dijelova u programu Solidworksu, izrada dijelova na CNC tokarilici, glodalici i bušilici, lasersko rezanje i zavarivanje, programiranje CNC strojeva(tokarilica i glodalica),  izrada utora i uprešavanje dijelova na stroju, provjera hrapavosti površine strojnih dijelova, mjerenje točnosti dimenzija i oblika, razbušivanje provrta, izrada navoja, instaliranje windowsa i office-ovih alata na računalo, popravak pisača, mobitela, programiranje pisača za ispis na cd/dvd, programiranje robotske ruke, priprema i montiranje klipova i klipnjača motornih vozila i druge. Veliku pomoć u obavljanju tih poslova učenicima su pružili mentori na praksi te nastavnici u pratnji. Iako umorni na kraju radnoga dana, bili su više nego zadovoljni dobro obavljenim poslom.

Nakon uspješno završenog radnog tjedna, subota i nedjelja su planirani za kulturološke izlete. Bio im je organiziran izlet u Lisabon, grad koji koji leži na rijeci Tejo koji je svojom ljepotom sve oduševio. Posjetili su i gradsku četvrt Belem i samo središte grada. Na povratku iz Lisabona u Bragu svratili su u svetište Gospe Fatimske te su posjetili i grad Portu koji je drugi po veličini grada Portugala, a nalazi se na rijeci Douro. Nakon obilaska znamenitosti, posjet Portu su završili jednostanom vožnjom brodom po rijeci Douro.

Drugi tjedan su učenici nastavili radne aktivnosti u tvrtkama prema već ustaljenom rasporedu do petka, kako bi ispunili sve ciljeve planirane ovom mobilnosti. Tijekom večernjih sati, učenici su u hotelu pisali Dnevnik rada kako bi zabilježili sve detalje novostečenih znanja i vještina. Domaćin Braga mob, je priredio malu svečanost za sve sudionike. Učenici su dobili potvrde o obavljenoj praksi: Europassmobility dokument, te certifikat iz tvrtki kojim se potvrđuje da su odradili sve projektom planirane aktivnosti. Bio je to ujedno i vrlo emotivan trenutak rastanka s portugalskim prijateljima. Bilo je vremena zaustaviti se i na na obali Atlanskog oceana. U vrlo opuštenoj atmosferi zbog dobro obavljenog posla, komentirale su se aktivnosti iz protekla dva tjedna. Vrijeme do ukrcaja za let iz Porta preko Frankfurta do Zagreba koji je vrlo brzo prošlo u konstruktivnom i vrlo otvorenom razgovoru.

Izvor: Tehnička škola Požega

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek