Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole proveli 14 dana na praksi u Portugalu: “Cilj je unapređenje strukovnih znanja i stjecanje novih vještina”

Autor: V.P.

Svim učenicima ali i njihovim mentorima Poljoprovredno-prehrambene škole Požega ostat će dugo u pamćenju boravak u Portugalu, u Baragi, gdje su proveli 14 dana na stručnoj praksi u sklopu Projekta „Agromobilnost“  – program Erasmus+ za učenike i profesore Poljoprivredno-prehrambene škole Projekt pripada programu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u okviru Ključne aktivnosti 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince, a odobrila ga je Agencija za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU).

– Za našu školu je ovo prvi projekt mobilnosti u kojemu je sudjelovalo 15 učenika, od toga 8 učenika trećih i četvrtih razreda zanimanja prehrambeni tehničar i 7 učenika trećih i četvrtih razreda zanimanja agroturistički tehničar. Nastavit ćemo u budućnosti s takvim projektima za naše učenike i profesore, možda i više – istakla je ravnateljica škole Marija Grgić dodajući kako je cilj projekta unapređenje strukovnih znanja i stjecanje novih vještina sudionika mobilnosti kroz stručnu praksu u području ekološke proizvodnje i ruralnog turizma te u svrhu osobnog razvoja, poboljšanja strukovnog obrazovanja u Poljoprivredno-prehrambenoj školi, podizanja svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i procesa internacionalizacije škole.

-Učenici su u Portugalu proveli 14 dana. Prehrambeni tehničari su praksu odrađivali u industrijama za proizvodnju mesa, a agroturistički tehničari na poljoprivrednim gospodarstvima s farmama muznih krava – istakla je voditeljica projekta prof. Silvija Šipoš Bošnjak.

O svom boravku i praksi, ali i što su sve posjetili u slobodno vrijeme, od vjerskih, kulturnih i zabavnih objekata, kako su se nosili s hranom i portugalskim specijalitetima, ispričale su učenice koje su boravile u Portugalu. Ocjenjuju da im je inozemna praksa pomogla da sve sagledaju malo iz drugog ugla, puno im je donijela novih znanja, usavršile su znanje engleskog jezika, upoznale i druge kulture jer su na praksi boravili i učenici iz pet drugih država, družile se i zabavljale. Vidjele su težinu onih koji odlaze na rad u strane države, jer puno je tu problema koje treba riješiti, a najviše im je nedostajala mamina kuhinja i sarma.

U pratnji učenika boravile su profesorice Anita Bubak i Marija Mršo Rajić koje su istakle da su učenici mogli vidjeti svu problematiku samostalnog boravka i rada, koji će uskoro biti pred njima. Slobodno vrijeme su proveli upoznajući se sa kulturnim i povijesnim znamenitostima u području u kojem su boravili a posjetili su i poznatu Fatimu.

Sudjelovanjem u projektu mobilnosti učenici su dobili priliku da poboljšaju svoja stručna znanja, steknu iskustvo rada u stranoj zemlji, povećaju vlastitu konkurentnost na tržištu rada, bolje se upoznaju s radnim uvjetima i zakonskim obvezama u inozemstvu te prošire vidike upoznavanjem portugalske kulture i jezika. Stječući nova znanja i vještine tijekom prakse učenici su mogli usporediti i uočiti pozitivne i negativne strane sustava rada u Hrvatskoj i Portugalu. Sudjelovanjem u međunarodnoj stručnoj praksi željelo se potaknuti na afirmativni pristup radnom zadatku i poticanje učenika na kontinuirano usavršavanje i cjeloživotno učenje.

Po završetku mobilnosti učenicima su dodijeljene potvrde o obavljenoj praksi: Europassmobility dokument i certifikat od poduzeća u kojima su radili te time skupili ECVET bodove koji će im u budućnosti značiti prilikom zapošljavanja kako u Hrvatskoj tako i u svim državama Europske unije.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: