Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Učenici pokazali umijeća svojih budućih zanimanja /FOTO/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Učenici pokazali umijeća svojih budućih zanimanja /FOTO/ Požega.eu | Učenici pokazali umijeća svojih budućih zanimanja /FOTO/

PRIJE 7 GODINA
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PROREDPOŽEGA - U sklopu obilježavanja 25. obljetnice samostalnog djelovanja Obrtničke škole Požega održan je Road show- marketinška kampanja za popularizaciju građevinskog zanimanja zidar u organizaciji konzorcija CROSKILLS . Za tu prigodu bile su pozvane i osnovne škole s područja Požeško- slavonske županije kako bi se pobliže upoznale sa zanimanjima koja se nude pri upisu. Prigodom obilježavanja obljetnice predstavljena je monografija Obrtničke škole, a učenice smjera odjevni tehničar predstavile su radove koje su osvojile hvalevrijedne nagrade.Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke Škole Požega -Obrtnička škola Požega obilježava 25. obljetnicu samostalnog djelovanja koja danas obrazuje 10 zanimanja u četiri sektora. Sva ta zanimanja za koja obrazujemo naše učenike prepoznata su i tražena na tržištu rada unatoč velikom broju nezaposlenih. Naši učenici pronalaze svoje mjesto na tržištu rada kako u Hrvatskoj tako i u drugim zemljama EU. Specifičnost je da je upis u naša zanimanja znatno manje od potražnje na tržištu. Uvjerena sam da će roditelji ove godine prepoznati zapošljivost jedan od kriterija za upis svoje djece u srednju školu jer budući da ona djeca koja kod nas upišu i završe školu imaju odmah mogućnost zapošljavanja. Ta djeca ne moraju ići nikuda izvan domovine jer ona imaju osiguran posao sukladno završenoj školi. Mi upisujemo četiri zanimanja u sektoru graditeljstva, zidare, tesare, soboslikare-ličioce i arhitektonske tehničare. U tekstilnom upisujemo krojače i modne tehničare dok u drvnom sektoru upisujemo stolare. U ugostiteljskom sektoru upisujemo kuhare, konobare i hotelijersko-turističke komercijaliste, a i samim time kuhare i konobare upisujuemo u izdvojeni odjel u Pleternicu - rekla je između ostalog Iva Šnajeder ravnateljica požeške Obrtničke škole.

Obrtnička škola je partner CROSKILLS, kojim se žele popularizirati graditeljska zanimanja s naglaskom na zanimanje zidar.

-CROSKILLS je veliki međunarodni projekt pod pokroviteljsktvom HGK, Zavoda za zapošljavanje, Građevinskog fakulteta u Zagrebu, Graditeljske škole iz Čakovca i Obrtničke komore, koji su ujedno i partneri gdje je cilj što većem upisu u ta zanimanja, jer su samim po sebi deficitarna zanimanja, a najveći cilj je popularizacija redovnog upisa za zidara, gdje će se provoditi edukacija u 12 trening centara, od kojih će jedan biti u požeškoj Obrtničkoj školi - dodaje ravnateljica Šnajder dodajući kako će se poticati svi oni koji rade trenutno i koji se školuju.

-CROSKILLS je usmjeren na šest graditeljskih zanimanja, zidari, tesari, soboslikari, fasader i monteri suhe gradnje, gdje će za sve njih biti omogućena teoretska i praktična. Svi koji se prijave na to edukacija će na početku biti besplatna, ali kasnije će se plaćati, ali sve u vezi toga će biti objavljeno na našim stranicama škole. Naš cilj je da budemo usko povezani s našim obrtnicima, gdje bi što kvalitetnije pratili potrebe tržišta, a ne da nam učenici po završetku škole učenici sjede i budu na Zavodu za zapošljavanje. Nadamo se da ćemo kao škola što više i bolje educirati i potaknuti bolje obrazovanje mladih. A što se tiče upisnih kvota, u dogovoru s županijom, smanjeno je na 20 učenika po razrednom odjelu, samim time da se sačuvaju trenutna zanimanja, i radna mjesta - nastavlja Ravnateljica Iva Šnajder naglašavajući kako su najdeficitarnija zanimanja za tesara.

Požeška Obrtnička škola najviše se zalaže za stipendiranje svojih učenika. Ove su godine uspjeli stipendirati 22 učenika po tisuću kuna iz ugostiteljskih zanimanja preko Ministarstva turizma i grupacije Valamar.

Na svečanosti obilježavanja 25. obljetnice Obrtničke škole bio je između ostalih nazočan i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Ferdinand Troha, predstavnici Hrvatske gospodarske i Obrtničke komore, brojni poduzetnici i dr.

U prigodi obilježavanja škole učenici su uz svoje mentore i profesore pokazali svoja umijeća i time dokazali izvrsnost u praktičnom dijelu, pvenstveno u zanimanju zidar.

/Foto: D. Mirković/

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.