Učenici Obrtničke škole na praksi u Italiji. „Naučili smo puno toga što ćemo moći ovdje primijeniti“

Autor: DK

U okviru programa Erasmus + Agencija za mobilnost i programe EU, odobrila je Obrtničkoj školi projekt mobilnosti za učenike pod nazivom „Učenje na radnom mjestu za učenike strukovne škole“.  Agencija je financirala taj projekt s ukupnim iznosom od 43.160 €

Razgovarali smo s koordinatoricom projekta mobilnosti Sanjom Špehar koja je provela s četvero učenika dva tjedna u Italiji na stručnoj praksi.

-Ovo je treći puta da vodimo učenike tekstilnih i ugostiteljskih zanimanja u Italiju. Ovoga puta s nama je išlo četvero učenika, dvoje turističko-hotelijerskih komercijalista, Marina Hegediš i Mateo Rašić koji idu u treći razred koji su bili u Italiji na stručnoj praksi. Bila je na stručnoj praksi i učenica koja se obrazuje u četvrtom razredu za modnog tehničara Jelena Stanivuk. Iz razreda kuhara bila je učenica trećeg razreda Petra Drabik – rekla je koordinatorica Špehar dodajući kako je na temelju prijava učenika, te unaprijed dogovorenih i objavljenih kriterija za sudjelovanje u projektu, odabrano je 8 modnih tehničara, 4 kuhara i 8 turističko hotelijerskih komercijalista.

Projekt se realizira u suradnji s 2 partnera iz Italije, škola Istituto Ruzza koja u svojim programima obrazuje učenike za tekstilna zanimanja, te Tecna scarl  ustanova za obrazovanje odraslih, partner za ugostiteljska zanimanja.

-Učenici su stručnu praksu proveli u različitim poslovnim subjektima, tvrtkama, modnim atelijerima, restoranima i hotelima, a kako bi usvojili što više različitih znanja i vještina – dodaje Sanja Špehar naglašavajući da je cilj projekta unapređenje strukovnih znanja i vještina, te osobni i profesionalni razvoj koji će omogućiti lakše uključivanje na tržište rada, te veću konkurentnost naših učenika na tržištu rada.

Svoje zadovoljstvo istakla je i ravnateljica Obrtničke škole Požega Iva Šnajder koju raduje da učenici dio prakse odrađuju u inozemstvu.

-Dobra suradnja s partnerima u Italiji na ovaj način se uspješno nastavlja, a rezultat suradnje su pozitivni ishodi i kompetencije koje učenici steknu boravkom u inozemstvu. Projekti mobilnosti otvaraju mogućnosti za stjecanje i usavršavanje kompetencija, za usporedbu s učenicima i školama u drugim državama EU, te za ugradnju primjera dobre prakse u programe učenja u školi. Stoga svake godine apliciramo projekte mobilnosti za učenike graditeljske i drvne struke u kojima se praksa planira s partnerima u Njemačkoj, te za učenike tekstilne i ugostiteljske struke u Italiji – istakla je ravnateljica Šnajder.

Učenica hotelijersko-turističkog smjera Marina Hegediš ističe kako je odrađivala praksu u Padovi, u hotelu M 14 te da je naučila puno toga novog.

-Radila sam u sali za doručak, večeru te recepciji i puno sam toga naučila. Ogromna je razlika ići ovdje na praksu i u Italiju gdje je drugačiji način rada jer ipak je Padova veliko turističko mjesto – rekla je učenica Marina.

Jelena Stanivuk, učenica četvrtog razreda modnog tehničara bila je na praksi u krojačkom salonu u kojem se izrađuju muška odijela i to isključivo na bazi ručnog rada što je kao takav tradicionalan za taj salon koji ima tradiciju više od 50 godina.

-Imala sam priliku vidjeti određene specifičnosti u krojačkom salonu i puno sam toga naučila. Puno je i različitosti u radu jer ovdje sam radila sve strojno a u Padovi ručno. S nekim stvarima sam se prvi put susretala. Oni rade na tradicionalan način i uvjerena sam da ću neke stvari moći i ovdje primijenit. Taj salon šiva skupocjena odijela koja se prodaju i izvan Padove, odnosno Italije – prepričala je svoje dojmove Jelena.

Učenica trećeg razreda za kuhara Petra Drabik imala je jako lijepo iskustvo te naučila puno toga novog.

-Kod njih se u kuhinji radi na drugačiji način. Radila sam u restoranu koji se nalazi u centru Padove i to na pripremi hrane. Nisam radila neke sporedne stvari. Posebno me veseli što sam naučila kako se čisti i sprema riba, školjke i rakovi što ovdje nisam imala priliku naučiti – rekla je Petra.  

Mateo Rašić, učenik trećeg razreda hotelijerko-turističkog smjera ističe kako su stekli ogromno iskustvo u hotelu M 14 u kojem su bili na praksi.

-Sporazumijevali smo se većinom na engleskom jeziku. Rado bi se ponovno vratio i odrađivao praksu u Italiji jer se tamo može puno toga naučiti, a kasnije i ovdje primijeniti. Prihvatili su nas u Padovi kao da smo njihovi – dodao je Mateo.

Što se tiče troškova učenicima je praksa u Italiji bila besplatna, smještaj i prehrana, koja je financirana iz sredstava EU iz kojih su učenici dobili i „džeparac“.

Sva stečena iskustva učenici koji su bili na praksi prezentirat će profesorima i kolegama što im je jedan od daljnjih zadataka.

Prema riječima ravnateljice Obrtničke škole Požega s ovakvim i sličnim projektima se nastavlja na koje su od interesantnih upućene aplikacije.

Komentiraj: