Skijanje učenika Katoličke gimnazije: „Mlade trebamo poticati na zimske aktivnosti i boravak u planini“

Autor: D.K.

POŽEGA/VLAŠIĆ – Učenici Katoličke gimnazije u Požegi tijekom veljače su na planini Vlašić u turističkom naselju Eko FIS, u Bosni i Hercegovini sudjelovali u četverodnevnoj školi skijanja.

Organizator škole skijanja je profesor Frano Barišić, ujedno iskusni planinar i planinarski vodič HPD Gojzerica, Požega. U samom programu sudjelovao je i profesor tjelesne i zdravstvene kulture Mario Raguž.

– Cilj ove prve škole skijanja, a nadamo se i budućih, bio je da učenici nauče osnovne elemente skijanja i da steknu ljubav prema zimskim sportovima, da nauče neke osnove o zimskom planinarenju i općenito o snalaženju u zimskim uvjetima – pojašnjava prof. Frano Barišić.

Za prvu školu skijanja prijavilo se 12 učenika od kojih 9 neskijaša.

– Dolaskom u centar Eko FIS i smještajem u udobne apartmane krenuli smo s programom skijanja. Svakog dana, od 9 do 16 sati, učenici su bili na skijaškim stazama, s jednom pauzom od sat vremena za vrijeme ručka. Prvi pomak se već pokazao drugi dan gdje su oni malo nadareniji vrlo dobro vladali skijama i uspješno samostalno vozili stazama. S početnicima  kojima je trebalo nešto više vježbe pristupalo se individualno te su i oni vrlo brzo ovladali osnovnim skijaškim tehnikama. Kako se vrijeme mijenjalo tako se i staza prilagođavala što je našim polaznicima omogućilo da svoje tehnike isprobaju u svim zimskim uvjetima. Dobrim vladanjem i brzim napretkom odlučili smo da se iskušaju i s noćnim skijanjem kada  se temperatura spuštala ispod nule, a staza je zaleđena i puno brža nego za dnevnog skijanja. Neki su uz oprez polako spuštali dok su neki uživali u brzini i tehnici svladavanja zaleđenih dijelova staze – prepričava prof. Barišić.

Treći su dan nakon jutarnjeg skijanja odlučili ispitati znanja i vještine koje su stekli prva tri dana. Svih dvanaestero polaznika ispunilo je očekivanja i bez većih poteškoća se spustilo svim stazama prekrasnog Vlašića. U povratku kući obišli su Školski centar „Petar Barbarić“ i grad Jajce.

– Smatramo da je ovakav oblik edukacije potreban današnjim mladima kako bi učili o vrijednostima, promicanju i razvijanju svijesti o zimskim aktivnostima te aktivnom i zdravom odmoru u planini. Nadamo se u idućim godinama još većem broju kandidata koji će se odvažiti na nove i nesvakidašnje, ali svakako zabavne izazove – zaključio je Frano Barišić.

 

 

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88