Učenici iz šest zemalja u Požegi /FOTO/

Autor: D.K.

POŽEGA- Ekonomska škola domaćin je četvrte mobilnosti učenika u sklopu projekta Erasmus+,  projekta suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse u školama diljem Europe. Partneri su joj srednje škole iz Cipra, Mađarske, Poljsku, Portugala, Turske, a tijekom pet dana učenici i ovih škola sa svojim domaćinima provodi niz zajedničkih aktivnosti usmjerenih ostvarivanju zadanih ciljeva.

Svima njima danas je domaćin Gradsko kazalište s Udrugom POŽART, gdje pripremaju izložbu o dosadašnjim aktivnosti u sklopu projekta. U radionici s Marijanom Matoković iz Gradskog kazališta pripremaju predstavu Good Morning Teacher autora Deana Lundquista, koju će sutra (petak)  izvesti na istim daskama. Riječ je o kraćem komadu koji tematizira utjecaj nastavnika na učenika, prikazujući život kao Odiseju, našu tematsku osnovu za niz aktivnosti u prvoj godini projekta. Nakon izvedbe sve 4 predstave, publika će imati priliku glasovati za najbolju, a učenici i voditelji koji su je pripremili bit će prigodno nagrađeni.

Na terasi Kavane održavaju se likovne radionice, na teme ilustriranja poezije i glagoljičke kaligrafije koju vode Snježana Mekić Delić i Domagoj Kripom. Kao inspiracija su im poslužili stihovi Charlesa Baudelaira, uz predložena  glagoljička slova.

– Zanimljivo je raditi s uvijek s novima ljudima, uvijek imamo interakciju, pa je to slično. Ali, ovaj put je većina zainteresirana, željna novog iskustva, pa je utoliko zanimljivije. Već smo napravili prije dva dana poster za predstavu, to je 25 malih slika koje su spojene u jednu veliku sliku – kaže nam slikarica Snježana Mekić Delić.

Valentina Grbeš, učenica trećeg razreda, jedna je od onih koji su domaćini kolegicama i kolegama iz drugih zemalja. Oduševljena je svim novim iskustvima i prijateljstvima,  i već u planovima za iduću godinu kada sudjeluje na mobilnosti u Portugaliu. – Volim čitati, što je tema  ovog projekta, koji ima dosta kreativnih radionica. Volim crtati i slikati, pa se to jako poklapa s onim što mi je zanimljivo – kaže Valentina. Večeras je pripremljena i literarna večer, ali samo za one koji su uključeni u projekt.

Erasmus+ projekt je suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse u školama diljem Europe. Osnovne su teme ovog projekta poticanje čitalačkih aktivnosti učenika, ovladavanje pismenostima 21. stoljeća i usvajanje novih nastavnih metoda (nastavnici). Partneri su srednje škole iz Cipra, Mađarske, Poljsku, Portugala, Turske i naša, a ciljana su skupina učenici 16-19 godina i nastavnici općeobrazovnih predmeta – saznajemo od prof. Lidije Gerstman, koordinatorice projekta. Projekt je sada u drugoj godini, a Ekonomska škola ugošćuje 4. Mobilnost. U prvoj godini domaćini su bili partneri u Mađarskoj, Poljskoj i na Cipru.

 

 

 

 

 

Više iz kategorije