Ubiru se zadnji klipovi kukuruza i priprema zemlja za jesensku sjetvu žitarica – ječam i zob prethode pšenici

Autor: DK

Diljem Požeštine na plodonosnim slavonskim njivama radovi su u punom jeku. Dok se na nekim površinama još uvijek ubiru zadnji klipovi kukuruza na drugima se zemlja priprema za sjetvu žitarica, ječma, zobi…

Pogodni su vremenski uvjeti koje požeški ratar itekako znaju iskoristiti i biti na sa svojim kombajnima i traktorima na njivama od ranih jutarnjih do kasnih poslijepodnevnih ali noćnih sati. Koristi se svaki trenutak kako bi se sve odradilo na vrijeme i onda u onim zimskim danima malo predahnulo jer kroz godinu puno se toga radi na ratarskim površinama.

Kod velike većine ide sve prema planu, tlo je prosušeno  i  strojevi bez većih teškoća rade na poljima. Inače, sredina listopada je optimalno vrijeme za sjetvu ječma i zobi.

Ječam, a riječ je prvenstveno o pivarskom, zasijat će se na većim površinama, dok će zobi biti zasijano manje i to pretežno u brdskim predjelima koja će biti namijenjena stočnoj ishrani.

Nakon te dvije kulture slijedi još jedan veći posao, sjetva pšenice. Ratari priželjkuju da ovakvo vrijeme potraje što duže i da sjetvu za razliku od prošle godine obave bez većih poteškoća.

Foto: D. Mirković

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: